Ostrovské hudební skupiny – část VIII.

Junior Capela byla žákovský taneční orchestr
Ostrovská Junior Capela nepatřila mezi v té době populární bigbeatové formace, přesto si koncem šedesátých let získala věhlas nejen v Ostrově a okolí, ale dokonce i za hranicemi. Ze žáků tehdejší Lidové školy umění ji v roce 1968 složil Rudolf Gruber, který na LŠU Ostrov vyučoval. Předtím už řídil dechovku Ostrovanku a ještě dříve soubor Bečováček v Bečově, takže měl s kapelami podobného druhu dostatek zkušeností. Junior Capela hrála k tanci i poslechu dětem i dospělým, jak uvádí brožurka vydaná k 15. výročí založení LŠU Ostrov. Vystupovala v okolních lázních, hotelích i restauracích a pořádala takzvané výchovné koncerty na ostrovských školách. Její repertoár zahrnoval především taneční hudbu a dobovou pop-music a tvořil tak jakýsi protipól místním rokenrolovým skupinám.

Junior Capela měla osmnáct členů
Složení kapely se občas změnilo, většinou kvůli odchodu na studia nebo přestěhování některých členů.
Na trubky hráli: Ivan Jilka, Luděk Michalík, Jan Koban, Jiří Fošenbauer (později dechovka Tolarka, Prunus).
Na saxofon Milan Wolf a kapelníkův bratr Jiří Gruber, který hrál i na klarinet. Na flétnu Zdena Vydrová (provdaná Gruberová), která příležitostně i zpívala, na lesní roh Jarda Prášil a na pozoun Josef Váňa. Kytaristy souboru byli: Tomáš Čepelák (později kapela Trepka Nejdek), Láďa Vízner a Milan Heller.
Na bicí po většinu času hrál Slávek Krofta (později tragicky zahynul), který v dalších letech účinkoval v Malé dvoraně Pupp v Karlových Varech.
m
Bývalá flétnistka Junior Capely Zdena Gruberová (rodným příjmením Vydrová) dnes pracuje ve vlastní cestovní agentuře. Redakci Ostrovského měsíčníku navštívila začátkem září. Foto: Irena Janečková

V Junior Capele ho střídal Miroslav Štěpnička a nakrátko Ivan Pelc. Během roku 1969 za bicí pro oživení programu občas usedla také Irena Kerestešiová, která byla v té době zpěvačkou kapely. Věrným zpěvákem souboru byl Láďa Balog, který získal cenu na prestižní soutěži Bel Canto. S kapelou zpívala i Jiřina Bačová a později Libuše Stiborová (hrála i na pozoun), která v dalších letech jezdila se skupinou Jiřího Procházky a pak natrvalo zakotvila v kapele České buchty. Klavírní doprovod měla na starosti Dana Hanáková. Vystoupení Junior Capely slovem provázel Jiří Tůma.
Kapelník Gruber naslouchal svým žákům
„Byla jsem mile překvapená, když mě kapelník požádal, abychom si s ostatními děvčaty ze skupiny samy navrhly stejnokroje. Oblečení na vystoupení bylo pro nás v tom věku dost důležité,“ vzpomíná jedna ze zpěvaček.
„Ruda byl sice náš učitel, ale choval se kamarádsky a vždycky se zajímal o to, co bychom rádi hráli, jaké skladby se nám líbí,“ potvrzuje trumpetista Ivan Jilka, který hrál v kapele od samého začátku a jako jeden z mála se věnuje hudbě dodnes. Před lety však o svou trubku přišel a jak sám říká, je tomu rád.
„Donutilo mě to přejít na jiné nástroje, méně náročné na trénink. Hraju proto, aby se lidi bavili, to je to hlavní,“ říká dnes. Ivan Jilka vystřídal po odchodu z Junior Capely několik skupin a nakonec zůstal v country kapele Druhý dech. Hraje na banjo, basovou kytaru, lesní roh, kontrabas a další nástroje.
Na léta v Junior Capele vzpomíná také pozounista Josef Váňa, dnes známý ostrovský ortopéd. Do kapely přešel jako většina ostatních z dechového orchestru.
Po odchodu z kapely rok studoval na konzervatoři v Plzni, ale nakonec to u něj vyhrála medicína.

Osud kapely ovlivnila politická situace
Flétnistka Zdena Vydrová, žačka Rudy Grubera, se za svého učitele provdala. Proto zná zblízka další osudy kapely i jejího kapelníka. Při pracovním zájezdu s karlovarskou skupinou se Rudolf Gruber zdržel v Jugoslávii o měsíc déle, než bylo domluveno. To bylo v tehdejším normalizačním režimu neodpustitelné.
„Po návratu mu ve škole nastaly potíže. Situace se pak ještě zhoršila, když složil hudbu k textu Soni Pavelkové, matky herce Ondřeje Pavelky, která v té době vedla v Ostrově dramatický obor. Píseň obsahovala mimo jiných sporných pasáží také větu: Napíšu si Ježíškovi, a to Rudovi hodně zhoršilo pozici v tehdejším socialistickém školství,“ vypráví Zdena Gruberová.
Jednou uslyšeli hrát Junior Capelu němečtí hosté a byli nadšeni. V roce 1977 pak přišla pozvánka do Německa k účasti na hudebním festivalu, na kterém soutěžily soubory z celého světa.
„V té době ale už byla situace kolem Rudovy kapely natolik vyhrocená, že úřady pustily jen mě a manžela.
Na festivalu pak měly všechny soubory v repertoáru povinnou jednu Rudovu skladbu, který ji tam také dirigoval. Němci mu dokonce nabízeli azyl, on ale nepřijal. V roce 1978 na LŠU skončil a z Ostrova jsme se odstěhovali,“ říká Zdena Gruberová.

Rodina Gruberových je hudebně aktivní
Manželé Gruberovi žijí dosud v Hudlicích u Berouna, Jungmannově rodišti, kde se jim podle slov Zdeny hodně líbí. Zdena se věnuje hudbě od desíti let, učila se na flétnu, klavír a v dechovce hrála na buben.
Externě vyučovala hře na zobcovou flétnu, v Berouně vedla až donedávna školní dívčí kapelu (nyní má cestovní agenturu). Manžel Ruda skládal i nadále hudbu, občas jeho skladby zazněly v rozhlasových stanicích. Syn Petr je vojákem z povolání, ale hudbě se stále věnuje. Vystudoval konzervatoř, hrál na pozoun na lodi, také v kapele Václava Hybše, blízká je mu i vážná hudba (účinkuje například v Mozartově Donu Juanovi). Druhý syn Martin hrál jako dítě na flétnu, ale nakonec ho víc zaujaly počítače. Sedmiletý syn Filip, vnuk Gruberových, už se také učí na flétnu. „A Tobiáška to také nemine,“ říká Zdena o nejmladším vnukovi.
Irena Janečková
Děkujeme Zdeně Gruberové, Ivanu Jilkovi, MUDr. Josefu Váňovi a dalším za ochotu a spolupráci. (red)
s
Junior Capela vystoupila na slavnostním otevření ostrovského městského koupaliště v červenci roku 1969. Foto: Soukromý archiv

Výzva současným ostrovským kapelám
Rádi bychom touto cestou oslovili současné hudební skupiny s nabídkou možnosti vystoupit v ostrovském Domě kultury. Postupně bychom také chtěli zmapovat současnou hudební scénu. Zástupci hudebních skupin mohou ohledně vystoupení kontaktovat Dům kultury Ostrov e-mailem na adrese: roskova@dk-ostrov.cz nebo na tel. 353 800 530 (Jaroslava Rošková). Skupiny, které chtějí být zařazeny do cyklu o ostrovských hudebních skupinách v Ostrovském měsíčníku mohou psát na: sefredaktor@dk-ostrov.cz, nebo volat 353 800 531 (redakce) nebo 353 800 526 (IC), případně nechat vzkaz a své telefonní číslo v Infocentru v DK Ostrov.
Ing. Marek Poledníček, ředitel DK Ostrov
p
Junior Capela v roce 1970. První zleva stojí zpěvačka Libuše Stiborová. První stojící zprava je kapelník Rudolf Gruber, vedle něho zpěvák Láďa

Balog. Foto: Soukromý archiv
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek