KAM JSME CHODILI NA MUZIKU…

První setkávání s bigbítem

Dnes v 19:48 | čuchoň
Miroslav Handšuh
Zkouška.
Musel to bejt nějakej 66. rok, holky donesly do školy film Perný den, i s promítačkou! Bylo to na základce v N. Roli, a nevím, jak to dokázaly. Po vyučování jsme si to ve třídě pustili, a od té doby jsem ho viděl nejmíň padesátkrát.
Asi ve stejném roce jsem dostal občanský průkaz, a to nebyla jen tak obyčejná událost. To byl ,,slavnostní akt“.
Proběhl v novorolském kině, ještě dole ve vsi, dnes je tam autodílna. A na té akci hrála bítová skupina z K. Varů – Sirius.
To jsem viděl bíťáky prvně naživo, oni teda moc tvrdá kapela nebyli, ale hráli i nějaké svoje věci a na tu dobu to asi nebylo nejhorší. Vím, že hráli ještě dlouho potom, ale vícekrát jsem je neslyšel.
Potom jsem si vyrobil ,, rádio“ , sluchátko z telefonního přístroje, připájela se tam malá dioda, kousek drátu jako anténa a hrála tam stanice, na které jednou týdně pouštěl Jiří Černý (právě slaví 75. narozeniny) Houpačku. A tam byl občas Hendrix, Beatles, Manfred Mann… Pak už jsem měl rádio doopravdický, dokonce tranzistorový. A poslouchali jsme Svobodnou Evropu. Nejlepší signál byl u novorolského kostela, rádio viselo na hromosvodu a od tří do šesti hrálo bigbeat.
Vždycky v celou začla rušička vrčet do zpráv, ale hned po nich umlkla a muzika s českým komentářem pokračovala.
Jo, tam jsem chodil se Švígou, poslouchali jsme spolu a hodnotili novinky i staré věci. Skončilo to pádem Švígy z kostelní
střechy, dobrejch sedm metrů výšky, obě ruce přeražený a bylo na čas po bigbítu.
A když se uzdravil, začali jsme jezdit po klubech, poněvadž už jsme byli velký kluci. A o těch klubech budu psát příště.
P.S. Docela bych uvítal nějakou zmínku od Varskejch harcovníků na skupinu Sirius. Byl to vůbec beat, nebo kavárenská kapela? Předem děkuji.
Na fejzbůku jsme našli tento článek od Čuchoně, připravujem se na spolupráci, hlavně na toto téma, totiž třetí den jsem se nehnul z postele, nebyl jsem schopen ani dělat na počítači, žasnu, jak hodně chce dělat také na historii bigbítu, to máme tedy všichni štěstí !!! Šveska a Adinka
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek