Kdo nás letos opustil

Ke konci roku se obvykle pohlíží na to co rok přinesl nebo odnesl. Letos nám zase odnesl několik osobností, které se nepochybně zapsali do historie muziky. Určitě si zaslouží, abychom na ně nezapoměli. Proto je dnes tady zmiňuji.
Jim Marshall, 29. 7. 1923 – 5. 4. 2012, průkopník kytarových zesilovačů
Ve věku 88 let zemřel britský průkopník kytarových zesilovačů Jim Marshall, jehož přístroje pomáhaly utvářet zvuk moderního rocku a používaly je největší kytarové hvězdy. Marshall trpěl rakovinou a utrpěl několik mrtvic.
Robin Gibb, 22. 12. 1949 – 20. 5. 2012, britský zpěvák, skladatel, producent, člen skupiny Bee Gees
Zakládající člen britské skupiny Bee Gees, zpěvák Robin Gibb, zemřel ve věku 62 let. Po dlouhém boji podlehl rakovině.
Robin Gibb tvořil spolu se svými bratry Mauricem a Barrym zpěvácké trio Bee Gees, které patřilo mezi nejpopulárnější hudební skupiny světa. Bratři narození v Británii svou kariéru odstartovali v Austrálii. V 60. a 70. letech se proslavili zejména disko hity z filmu Horečka sobotní noci, za které kapela Bee Gees získala cenu Grammy.
Bob Welch, 31. 8. 1946 – 7. 6. 2012, americký zpěvák a kytarista, člen skupiny Fleetwood Mac
Manželka populárního písničkáře a hudebníka ze 70. let, Boba Welche, nalezla svého manžela mrtvého v jejich domě v Nashvillu. Podle policie zemřel Bob Welch na následky střelného zranění, které si sám způsobil.
Welch se od mládí věnoval rozvoji svého hudebního nadání, nejprve ve skupině The Seven Souls a v letech 1971 až 1974 jako důležitý člen Fleetwood Mac. Tato skupina se v té době čím dál tím víc posouvala od bluesu k rock´n´rollu. Po opuštění kapely založil Welch v roce 1975 vlastní trio s názvem Paris, které existovalo pouze dva roky, poté se snažil o sólovou kariéru.
Jon Lord, 9. 6. 1941 – 16. 7. 2012, britský hudebník
Britský skladatel a klávesista Jon Lord, jeden ze zakládajících členů legendární skupiny Deep Purple, zemřel ve věku 71 let. Deep Purple založil v roce 1968 společně s bubeníkem Ianem Paicem. Kapelu opustil po dlouhých 34 letech v roce 2002, během té doby prodali na 150 milionů nosičů. Během své bohaté kariéry hrál mimo jiné i v kapele Whitesnake.
Jon Lord je mimo jiné autorem jedné z nejslavnějších skladeb rockové historie – Smoke On The Water.
Scott McKenzie, 10. 1. 1939 – 18. 8. 2012, americký zpěvák a kytarista
Ve věku 73 let zemřel americký zpěvák Scott McKenzie, který se proslavil především hymnou „květinových dětí“ San Francisco. Zpěvák v posledních letech trpěl nemocí, která poškozuje nervový systém.
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek