JIRKA SMOLÍK PÍŠE Z NĚMECKA…

Čekal jsem, až se JIRKA SMOLÍK – muzikant, manažer, technik THE CRASH – nabaží SNOWBOARDU a napíše, vybral úplné začátky svého působení na nejdecké hudební scéně, přes éru twistu už ve skupině TOP. PŘIVEZE tento týden fotky a bude přispívat do blogu. Předkládám mírně zpracovaný článek… ZATÍM JSEM NIKDE NENAŠEL, jak k tomu CRASH-CLUBU došlo… Jen pár mojich poznámek: CELÉ dění kolem muziky začlo kolem roku 1962-1963. V této době v Nejdku vznikla taneční kapela mimo tanečního orchestru ZKNP. V této skupině jsme hráli klasickou taneční muziku a hlavně jsme do Nejdku přinesli TWIST atd. Myslím, že jsme hráli v obsazení: KAREL GORGL- trubka, TVAROCH – kytara to nevím přesně, MICHAL HAVLÍK – SAX B Tenor, DUBSKÝ – kytara, já JIRKA SMOLÍK – SAX Alt, PÉŤA PÁTEK – myslím pozoun. Později jsme začli hrát i ZA KINEM. TOP byla do roku 1965, kdy jsme museli jít na vojnu.
Po příchodu v roce 66 – 67 se začalo zkoušet U Žáby a vystupovat jako Anythings na tanečních zábavách.
Tak to šlo až do socialistické pomoci slavnou sovětskou armádou.
To jen na úvod.
V roce 1969 asi v létě, kdy se zrušil Klub mládeže, který byl založen v roce 1968 v Česárně česané příze, zůstaly v pokladně peníze. Protože nikdo nevěděl, jak to půjde dále, ruská armáda tam byla na pevno, politická situace se začala měnit a kluby mládeže byly rozpuštěny. Výbor Klubu mládeže v Česárně se rozhodl uspořádat zájezd do Vídně, na který jsme se přihlásili skoro všichni, kdo dělali s Anythigs. Na cestě autobusem do Vídně jsme se seznámili s Jardou Zavadilem, který byl z Prahy a pracoval jako opravář televizí v komunálu. Na cestě do Vídně jsme se dohodli, že bude manager nové skupiny a mimo to uměl nejlépe ze všech anglicky, U Žáby již nebylo možné zkoušet. Já jsem si vzpoměl na kulturák v Suché, který jsem znal a zašli jsme za předsedou obce, bývalým mým učitelem panem Plasem. On s tím souhlasil, neboť byl kulturák prázdný. Tak jsme začali na Suché.
S příchodem JZ se změnila i muzika celé skupiny. V této ani dřívější době neexistovalo vystupovaní bez takzvaných přehrávek. Buď u okresu nebo u kraje. Jako skupina THE CRASH jsme dosáhli přehrávek u Krajskeho podniku orchestrů a estrád? dál nevím, zeptej se Toma.

Jak jsme skončili, víš sám velice dobře, neboť jsi byl u toho také. Snad jsem si to zapamatoval dobře.
S pozdravem JIRKA SMOLÍK

Poznámka Švesky: ponechal jsem jeho slova a opravil německou klávesnici, dále mi poslal jména lidí, kteří budou dalším pramenem informací, faktů, fotografií a vzpomínek: Pan ein Lexikon TOMÁŠ STABENOW – od hudební školy, přes ZKNP, THE CRASH atd., po DJ dráhu a dostanem se až do NOVÉ ROLE, KDE KAŽDOU SOBOTU HRAJE S BONDYM. Dále PAVEL BENEŠ, PEŠKA FERRY, MILAN HAVLÍK, JIRKA TVARŮŽEK… BONDY, KTERÝ SE JEŠTĚ NEZAPOJIL… Prosím upozorněte tyto pány na stránky CRASH-CLUBU, letáčky s betonovou fotografií THE CRASH jsou v ELEKTROMIXU LENKY GAVLASOVÉ NA NÁMĚSTÍ, v KNIHOVNĚ, u TOMA STABENOWA a velký plakát na STARÉ ELEKTRÁRNĚ na plotě směrem k sídlišti… TOM a ADINKA ŠVESKOWI.
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek