Do Příbrami zavítá kopřivnický bigbeat

Příbram – Bigbeat měl a má na Příbramsku velkou tradici. O tom bude pojednávat také kniha, která se historií tohoto hudebního stylu zabývá. K jejímu křtu by mělo dojít na velkém festivalu v červnu v kulturním domě v Příbrami. Celou událost bude mít na svědomí Mikuláš Pešta, který na tento pátek připravil již takovou malou vlaštovku, která celou událost signalizuje. Tou událostí je koncert kopřivnické kapely K.I.S., což je zkratka slov Kolegium Ignáce Schustaly.
Autor: Redakce
Kapela K.I.S. Autor: archiv kapely
Koncert se uskuteční v pátek od 21 hodin ve vinárně Peklo v Příbrami. Předprodej vstupenek je v infocentru Knihovny Jana Drdy nebo přímo v Pekle.
Ignác Schustala byl zakladatelem kopřivnické továrny na kočáry, z níž se později stala světoznámá továrna Tatra Kopřivnice. To, že přijedou hrát do Příbrami jako předzvěst červnového festivalu, má svůj důvod.
„V této kapele jsem začínal coby čtrnáctiletý záškolák z hudebky, kam jsem chodil na housle, když jsem chodíval do hudebky okolo parku, kde kluci hrávali na kytary. Moje zvědavost byla tak velká, že jsem postupně hodiny houslí vynechával a postupem času jsem se těchto srazů zúčastňoval až z toho pak vznikla i tato kapela. Kapela K.I.S. vznikla na přelomu let 1964/65 a po krátké existenci, když členové kapely, kteří mezitím začali účinkovat i v dalších, nastoupili základní vojenskou službu, se rozpadla,“ říká Mikuláš Pešta.
Znovuzrození K.I.S. nastalo až v roce 1998, kdy byl v Kopřivnici organizován beatový festival a jeho organizátor Luba Holub požádal některé členy z této formace, jestli by si nechtěli zahrát na festivalu.
„Vystoupení mělo velký úspěch, hlavně u generace tehdy už skoro padesátníků, především proto, že kluci hrajou jenom 60. léta, takže skladby od Monkeys, Manfred Man, Shadows, Kings, Beatles, The Who, nebo třeba Rolling Stones, ale v repertoáru jim nechybí ani písně od českých kapel té doby jako od Juventus, Olympic, Flamengo a další,“ dodal Pešta.
Zda si s bývalými kolegy také zahraje, nechtěl Mikuláš prozradit, ale vzhledem k tomu, že druhý den oslaví šedesátku, nemuselo by to být nereálné.
Radek Ctibor
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek