Ostrovské hudební skupiny – část IV.

Šedesátiletý technik Ivan Rychlík z Ostrova zažil svůj veřejný hudební křest v Ostrově díky kapelníkovi Josefu Klátilovi. Jaroslav Nauč, známý z tanečního orchestru Klub 58, založil v roce 1964 skupinu, ve které sám hrál na basu, dalšími členy byli saxofonista Třešňák, kytarista Lefan, bubeník Exner a zpěvák Ivan Rychlík, který hrál i na kytaru.
Bigbeatové kapely vznikaly spontánně
Rychlík
„Nepamatuji se už, jaký byl název kapely, ale myslím, že po hudební stránce to z dnešního pohledu musela být hrůza. Pan Klátil, který měl zřejmě smysl pro humor, nás jednou nechal na svém vystoupení zahrát o přestávce asi tři skladby. Já tehdy poprvé zpíval rokenrol, byla to skladba Billa Haleyho,“ uvádí Ivan Rychlík.
Škamna
Studentské kapely tvořily na ostrovské hudební scéně zvláštní kapitolu. Přestože to nelze zobecňovat, byly často považovány za jakousi elitu, určenou pouze vybrané skupině posluchačů. Této charakteristice nejvíc odpovídala skupina Škamna („škamna“ je starší označení školní lavice), složená ze studentů tehdejší dvanáctiletky. Podle sdělení Ivana Rychlíka se Škamna stala miláčkem středoškoláků a ostrovské inteligence.
Někteří pamětníci uvedli, že tato kapela měla vysokou kvalitu hudebního přednesu a k její pověsti mohl přispět i repertoár, který tvořily především skladby Beatles a stylově vytříbených Shadows.
Towers
Na ostrovské průmyslovce slavila v první polovině šedesátých let úspěchy skupina Towers, jejímž členem byl i dobře známý Ladislav Gerendáš. Ten je dnes oblíbeným hercem, členem divadla Ypsilon, má za sebou přes třicet filmových rolí a je také výborným jazzovým muzikantem (nyní kapela Jazzýček).
Proslavil se i jako přispěvatel do Pozitivních novin, kde mu pravidelně vycházejí humorné povídky a verše. Kromě Ladislava Gerendáše hrál ve skupině Towers například Míla Froněk a bubeník Luboš Štolfa.
„Byli na průmyslovce ve vyšším ročníku než my a v hudbě už rozhodně nebyli začátečníci, my jsme jejich hru poslouchali s obdivem a otevřenou pusou. První rok, než jsme se sami zmohli na vlastní nástroje, nám půjčovali kytary,“ říká Michal Řehák, kytarista bývalé skupiny The Beavers, která vznikla na ostrovské průmyslovce v září 1965.
Howling Dogs
V další průmyslovácké kapele Howling Dogs (Vyjící psi) opět zpíval Ivan Rychlík. Jejími členy byli: kytaristé Pavel Job, Pavel Dvořák a Josef Dostál, na bicí hrál Ota Rojek. Jako spíkr s nimi vystupoval Zdeněk Šlagorský, který měl na starosti také aparaturu.
The Devils, Timur & Comp.
Skupina The Devils, ve které hrál na sólovou kytaru Václav Běhavý, na basovou Marcel Hrubý a doprovodnou Alena Halbichová, vznikla přibližně v roce 1965. Jan Šubrt v ní hrál na bicí a o zpěv se dělil Ivan Rychlík s Karlem Veselým (ten později přešel do kapely The We & He).
„Rád bych se také zmínil o skupině, která bohužel nikdy nevystoupila na veřejném pódiu, a sice Timur & Comp. Hráli v ní: Larry Krofta na basovou a Milan Benda na doprovodnou kytaru, já jsem zpíval a Timur seděl za bicími. Jméno Larryho Krofty není v hudebním světě neznámé, hudbě se věnuje úspěšně dodnes,“ dodává Ivan Rychlík.
V Ostrově hrála i kapela Pavone, kterou vedl hudebník Hájek, později vedoucí jedné ostrovské restaurace.
Ohlasy
Děkuji všem čtenářům, kteří se zajímají o cyklus o ostrovských hudebních skupinách a snaží se doplnit naše informace svými postřehy a vzpomínkami.
Čtenářka Stanislava Jakoubková z Ostrova uvítala náš seriál s radostí.
„Moc ráda si zavzpomínám na ty časy, kdy jsem chodila jako mladé děvče tancovat, můj manžel byl členem orchestru PaT. Na čajích nám hrával Klub 58 s Josefem Klátilem a já si v té době zamilovala hlavně rokenrol, který mám nejradši dodnes, navzdory svému věku,“ uvedla pamětnice Jakoubková.
Je milým překvapením, že se ozývají i ti čtenáři našeho měsíčníku, kteří žijí mimo Ostrov. Pomoc nám nabídl také Jaroslav Bier z Kanady, bývalý člen skupiny Škamna, který byl v šedesátých a sedmdesátých letech významnou hudební osobností v Ostrově. Rozhovor s ním plánujeme v některém z příštích čísel OM.
(jan)

„Bigbeatový vlak mi ujel hned po vojně,“ říká Ivan Rychlík.
The Howling Dogs
Skupina The Howling Dogs, zleva: Pavel Dvořák, Pavel Job, Ivan Rychlík, František Klik, Pavel Dostál (bubeník Ota Rojek na fotografii chybí). Foto: Ze soukromého archivu
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek