Ostrovské hudební skupiny – část IX.

Uzavíráme jednu kapitolu
Hudební skupiny (převážně bigbeatové), které v Ostrově vznikly v šedesátých letech, jsme se pokusili představit v minulých osmi dílech našeho cyklu. Výběr kapel, o kterých jsme psali, závisel především na množství údajů poskytnutých přímými pamětníky a také čtenáři, kteří byli ochotni se s námi o své vzpomínky podělit. Náš cyklus o hudebních skupinách není a ani nemůže být vyčerpávajícím přehledem všech hudebních formací, které se vytvořily v Ostrově za posledních půl století. Chtěli jsme pouze vzpomenout na hudební začátky v Ostrově, které se vázaly na otevření Domu kultury a také částečně zmapovat ostrovskou hudební scénu šedesátých let, protože tato léta hudební dění (nejen v Ostrově) silně ovlivnila. Ve svém vzpomínání jsme neuváděli kapely folkové, kterých bylo v šedesátých letech v Ostrově jistě také několik, ale možná se o nich zmíníme v některém z příštích dílů, který již bude mapovat ostrovské hudební skupiny současnosti.

Kapely ovlivnily životy svých členů
V sedmdesátých a osmdesátých letech se z původních ryze bigbeatových kapel začaly vyhraňovat skupiny s charakterističtějším zvukem. Některé se dál držely hudebního stylu Beatles, jiné našly zálibu v rythm and blues, další přešly na country a folk, některé na jazz. Mnohé kapely začaly hledat svůj vlastní styl a podpořily jej autorskou tvorbou. Z některých amatérských hudebníků se stali profesionálové a hudbě se věnují dodnes. Jedním z nich je i Zdeněk Kašpar, jeden ze zakládajících členů ostrovské skupiny Škamna, který nám napsal ještě několik doplňujících informací. Zdeněk Kašpar vystudoval skladbu a dirigování na Konzervatoři Jaroslava Ježka, s různými orchestry procestoval téměř všechny evropské země. Účinkoval s karlovarským Metronomem a s vlastní skladbou se zúčastnil Bratislavské lyry. Po tři roky hrál roli apoštola ve známém muzikálu Jesus Christ Superstar. Hrál s Jiřím Štědroněm a Petrou Černockou, v Country Beatu Jiřího Brabce se Šárkou Rezkovou, Naďou Urbánkovou a Karlem Kahovcem, v roce 1989 založil (u nás první) cajunovou kapelu TRS. Za čtyři roky se pak stal vedoucím další country and cajunové skupiny Naley Band, se kterou nahrál CD (album 101. mejdan) a nyní profesionálně hraje s Pražským hradčanským orchestrem. Z jeho dopisu dále vybíráme:
…Celý soubor Škamna vytvořil několik literárně dramatických pásem s živou hudbou, například Ze života lepší společnosti podle Škvoreckého a veleúspěšnou Bednu z Liverpoolu, věnovanou Beatles.
Škamna vyhrála 1. přehlídku rockových skupin v Lokti, na které vystoupily skupiny z několika okresů (dnes Karlovarský kraj). Úspěšně se zúčastnila krajské přehlídky v plzeňské Alfě, po které následovalo turné po Jihočeském a Západočeském kraji… V létě vyjela Škamna s přáteli do Polska a vystoupila také v Krakově a Sopotech. Rok nato v rámci výměnného pobytu navštívila rockovou skupinu Newcomers v západoněmeckém Erkelenzu, kde spolu hrály. Hostitelé je zavezli dokonce i na Helgoland, kde Škamna vystoupila společně s anglickou kapelou. The Newcomers potom přijeli do Ostrova a rovněž zde několikrát vystoupili. Big beat Škamna se „proslavil“ také díky fotografii uveřejněné v hudebním časopise Repertoár malé scény, v čísle celém věnovaném pouze skupině Beatles, v němž byla navíc jen povídka od Škvoreckého a fotka Škamny… Konec souboru přicházel postupně jak členové maturovali a odcházeli na studia; skončil v létě 1967.
Hudebníci střídali kapely
Skupina The Devils ve složení: Marcel Hrubý, Václav Běhavý, Jan Šubrt (bicí) a Alena Halbichová (na ostrovské bigbeatové scéně byla jednou z mála žen) hrála paralelně s ostatními bigbeatovými skupinami šedesátých let, ale také v tomto případě pokračovali její členové v hudební činnosti i v pozdějších letech. Poté, co odešel na vojnu kytarista Marcel Hrubý (v roce 1966) skupina zanikla.
o
The Devils (stojící zleva): Václav Běhavý, Marcel Hrubý, Alena Halbichová, vpředu bubeník Jan Šubrt. Foto: Soukromý archiv
V Ostrově pak hrála v sedmdesátých letech také kapela Bier Band, kterou zformoval v roce 1970 Jarda Bier (rovněž zakládající člen Škamny). Kromě Biera v ní hráli: Jiří Zýka, Jarda Špulda Schiefner, později také Václav Běhavý, Franta Larry Krofta a Karel Veselý (zpěv). V dalším roce sestavil Jarda Bier skupinu Rock a Den, se kterou hrál zhruba do roku 1972. Skupina ve složení Bier, Hoser, Krofta a Vejvoda hrála na čajích v Ostrově a koncertovala i v okolních městech.
Výraznou postavou regionální scény byl také Ivan Pelc. Začínal s kapelou, která si říkala Monks Pray, ale brzo se přejmenovala na Kdo Co. V ní mimo jiné později působil i zpěvák Karel Veselý, který prošel několika významnými ostrovskými kapelami. S Ivanem Pelcem se pak později opět sešel v kapele Blue Condition. Do povědomí hudebních fanoušků se Ivan Pelc zapsal především jako člen karlovarské jazzové skupiny Brigáda bratří Pelců, jejímž byl spoluzakladatelem.

l
Bier band (zleva): Václav Běhavý, Ivan Jilka (trubka), Jaroslav Bier, Jaroslav Špulda Schiefner (bicí), Jiří Zýka (basová kytara), zpěv: Karel Veselý (není na fotografii). Foto: Soukromý archiv
Vzhledem k tomu, že naše možnosti pátrání jsou omezené, prosíme všechny současné hudebníky, kteří by chtěli být se svou kapelou zařazeni do seriálu o ostrovských hudebních skupinách, aby se ozvali na telefonu 353 800 526 (Infocentrum v DK Ostrov) nebo napsali na mailovou adresu:
sefredaktor@dk-ostrov.cz. Psát mohou také na adresu: Dům kultury Ostrov, Mírové náměstí 733, 363 01 Ostrov.
Irena Janečková
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek