Plzeň chystá pravidelný májový svátek bigbítu

Z webové stránky Iregiony jsem převzal následující článek, pojednávající o bigbeatu. Jak je vidět, zájem o tento hudební směr neustává, ba naopak je stále populární, a i nadále oslovuje všechny generace. Proto je iniciativa z Plzně potěšující a vítaná.
Za redakci Č.
Plzeň chystá pravidelný májový svátek bigbítu
Plzeň – Prvomájový festival, který bude vzdávat hold bigbítu, má být od letoška pravidelně každý rok pod širým nebem v Chvojkových lomech v Plzni – Slovanech. Už loni zde nadšenci a obvodní radnice odhalili vůbec první památník bigbítu v Česku a přitom uspořádali i jednodenní bigbítový festival. Ohlas lidí byl tak velký, že se organizátoři rozhodli založit počínaje letoškem novou tradici a vždy 1. května uspořádat akci Milník času – bigbít, řekl dnes novinářům dramaturg Jaromír Lichtenberg.
Program, který letos nabídne vystoupení sedmi plzeňských kapel, chce především vzdát hold jednomu ze zásadních hudebních stylů 60. a 70. let 20. století. Kromě známých plzeňských skupin Starý psi, Regenerace, Hruškowicz a dalších organizátoři letos speciálně pro akci sestavili partu místních muzikantů do kapely Rolling Stones Plzeň.
Loni se na koncert přišla podívat víc než tisícovka lidí, což organizátory mile překvapilo. „Byli v hojném počtu, už bělovlasé ‚máničky‘ kolem padesáti i šedesáti let, ale také mladí -náctiletí rockeři. Bylo to moc příjemné promísení generací lidí, kteří fandí jedné hudbě,“ poznamenal Lichtenberg. Také starosta obvodu Slovany Lumír Achenbrenner si atmosféru loňského bigbítového setkání pochvaloval. „Chtěli bychom jednou provždy vymazat první květen jako svátek práce,“ dodal.
Radnice dokonce plánuje, že v Chvojkových lomech, což je jeden z městských parků, postaví stálé pódium. První odhady předpokládají náklady do milionu korun, radnice si teď nechává zpracovat projekt. Pak začne shánět peníze, aby příští rok pódium už stálo. Starosta předpokládá, že využití by se určitě našlo nejen pro bigbítový festival či pravidelnou akci obvodu Den Slovan. Mohly by ho využívat například i školy.
Podnětem k organizování loňské akce dal plzeňský akademický sochař Jaroslav Šindelář, který je zároveň autorem pomníku bigbítu nazvaného Milník času. Reagoval tak na úmrtí svého bratra Jiřího „Dědka“ Šindeláře ze skupiny Katapult. První máj organizátoři pro festival zvolili schválně, i když se ve stejném termínu konají třeba plzeňské oslavy osvobození. „Máj má Máchovskou příchuť. Mácha zůstal vždycky mladý stejně jako bigbít a jeho fanouškové,“ dodal Šindelář.
Letošní oficiální první ročník festivalu organizátoři připraví za zhruba 85.000 korun, významně přispěl magistrát,, zbytek sponzoři. Vstupné je zdarma, program začíná 1. května v poledne.
Autor: ČTK
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek