Nové domovské stránky Crash-Clubu na obzoru

Nové domovské stránky Crash-Clubu na obzoru
============================================
Před několika dny se na blogu začaly objevovat článečky, které odkazovaly na jakési „nové stránky“. Bob si v jednom z komentářů povzdechl nad tím, že tu vzniká další klon crash-clubu, a vyjádřil obavu, zda se v tom návštěvníci už nadobro neztratí. Proto jsem se rozhodl celou věc v tomto článku objasnit a přinést k tomu další informace.
Téměř dva roky uplynuly od uveřejnění prvního článku na blogu (srpen 2009). V té době snad ani Šveska netušil, kam se všechno bude ubírat a jaké obrátky a spád vše nabere. Při prvotní úvaze o tom, jak první články a fotografie prezentovat s co nejmenší námahou a počáteční investicí, padlo rozhodnutí využít bezplatných služeb Blog.cz.
Ovšem neuteklo ani tolik času a možnosti a mantinely nastavené touto službou a formátem začínají být crash-clubu těsné. Ostatně zaznamenáváte to jistě také: je čím dál obtížnější si v blogu zachovat přehled a orientovat se. Článek, který zmizí z titulní stránky se dá obtížně dohledávat, zjistit, zda někdo reagoval na váš článek nebo komentář je obtížné. Titulní stránka je kilometr dlouhá a odkazy se špatně hledají.
Možnosti úpravy vzhledu stránek jsou velmi omezené. Všudypřítomné reklamy nás otravují a překážejí. Vestavěná galerie fotek je beznadějně plná, kritické to bylo v zimě 2011, kdy nové fotky šly přidávat jen za cenu promazávání archivu. Bylo zřejmé, že je potřeba najít novou a širší cestu.
Ale nejsou to jen tyto, na první pohled viditelné problémy. Jsou závažnější věci. Blog obsahuje nesmírnou spoustu textů, které jsou výsledkem tisíců hodin práce mnoha lidí, o fotografiích ani nemluvě. Pod články jsou desítky a stovky komentářů, z nichž spousta by vydala na samostatný článek. Blog má prostě hodnotu, má svou cenu. A teď si představte, že toto všechno je v rukách provozovatele, který tento blog může kdykoli bez jakéhokoli upozornění smazat, kdy negarantuje naprosto nic, není k dispozici jediná záloha, vše běží pouze na dobré slovo.
Podívejte se na podmínky a posuďte sami: http://blog.cz/podminky .Crash-club je tak v pozici prosebníčka, rukojmí, doufajíce, že ho protentokrát ušetří, a že i další den jej budete moci číst. Dnes se může v podstatě kdykoli stát, že blog zmizí a jednoduše nebude. Ničeho se nedovoláte. takové jsou smluvní podmínky. Provozovatel může vše, my nemůžeme nic. Tečka.
Někdy v únoru 2011, kdy už nebylo místo pro nahrávání dalších fotek, jsme udělali první krok, koupili jsme doménu CRASH-CLUB.CZ. Zprovoznili jsme narychlo novou galerii a umístili jí už na náš vlastní webový server. Souběžně s tím jsme začali uvažovat o zřízení vlastních stránek, abychom do budoucna nebyli závislí na cizím, anonymním poskytovateli a jeho libovůli. Na nové doméně, přesněji subdoméně portal.crash-club.cz jsme rozběhli stránky založené na redakčním systému DotNetNuke.
V současnosti jsou tyto stránky v jakémsi přechodovém režimu, vkládáme do nich již reálný obsah, učíme se s nimi pracovat a zkoumáme další možnosti.
Nejedná se tedy o žádnou spontání akci, ale o dopředu promyšlený krok, který má své důvody, jež jsem uvedl výše.
Co bude následovat dále? Postupný převod obsahu z blogu, pokusíme se převést všechny články, fotogalerie a když by to bylo technicky možné, pak i komentáře. Budeme se snažit, aby se čtenáři v obou webech neztráceli a zvykli si na novou adresu crash-club.cz, kterou bude potřeba více propagovat. „Starý dobrý“ blog bude určitě existovat stále, možná pak postupně převezme roli archivní. Ve vyhledávačích má výborný zvuk, tak by byla škoda jeho sílu nevyužívat.
Výhodou nových stránek není jen nezávislost na cizích poskytovatelích, ale i celá řada nových funkcí a možností:
– denně zálohovaný obsah

– v podstatě neomezený datový prostor

– žádné nevyžádané reklamy

– může být více redaktorů, každý může mít vlastní účet a svůj prostor pro publikování článků

– mailové adresy (a kompletní emailové služby) ve tvaru cokoliv@crash-club.cz

– návštěvníci se mohou zaregistrovat a pak na svůj mail dostávat přehled o nových článcích, komentářích i akcích

– kalendář akcí s možností zasílání upozornění před termínem na mail – systém „wiki“ – encyklopedie, kde se budou shromažďovat informace a data o kapelách, muzikantech

– lepší možnost komunikace přes kontaktní formulář

– možnost využít FTP přenos při zasílání fotek a videí

– v případě zájmu možnost diskuzního fóra
– rozšiřitelnost dalších funkcí závisí jen na našich vlastních schopnostech, nebudeme omezováni poskytovatelem služby.

Tolik tedy vysvětlení, proč se najednou objevily nové stránky a co si od toho vlastně slibovat. Sám za sebe si přeju, aby se tyto nové stránky staly naším internetovým domovem, klubem, který je skutečně náš, a ze kterého nás jen tak někdo nevyhodí. A aby se vám líbily a cítili jste se na nich příjemně.

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek