Kytary Ibanez

Japonská společnost Ibanez se od svého počátku zaměřuje zejména na kytary a kytarová příslušenství. Díky tomu si získala velikou oblibu mezi kytaristy po celém světě. Největší podíl má Ibanez na trhu elektrických kytar.
Historie společnosti sahá na počátek dvacátého století, kdy byla v roce 1908 založena firma Hoshino Gakki jakožto divize prodeje hudebních nástrojů v rámci společnosti Hoshino Shoten (významné knihkupectví). Zpočátku se tak firma zaměřila pouze na dovoz a následný prodej hudebních nástrojů.
Značka Ibanez se objevila na trhu poprvé v roce 1929 – jednalo se o model kytary, která byla dovezena ze Španělska. Hoshino tutu španělskou firmu později koupil a od roku 1935 začal vyrábět akustické kytary Ibanez. Hlavní éra firmy/značky Ibanez přichází roku 1957, kdy se rozjíždí výroba zpočátku zejména akustických kytar, později (70. léta 20. století) elektrických kytar.
Japonská firma Ibanez je dnes nepochybně jednou z nejvýznamnějších společností zabývajících se výrobou elektrických kytar a málokterá značka se může pochlubit tak rozsáhlou nabídkou nástrojů. Elektrické kytary Ibanez jsou dnes synonymem především stratů a superstratů. Zakladatelem firmy byl Hoshino Gakki, v místě Nagoya v Japonsku Hlavní sídlo firmy je ale v místě Bensalem, v Pennsylvánii v USA.
Značka Ibanez začala svoji existenci výrobou levnějších kopií slavnějších kytar Gibson, Fender a Rickenbaker. Kopie byly zpočátku nepříliš kvalitní, zato levnou variantou kytar z USA. Časem se ale Japonci naučili vyrábět kopie natolik kvalitní a žádané, že se firma Gibson rozhodla pro soudní spor. To byl pro Ibanez impuls pro vývoj vlastních modelů. Myslím, že můžem Gibsonu poděkovat, protože nyní vyrábí Ibanez moderní a velmi populární kytary, na které hraje mnoho velkých kytaristů různých žánrů. Původně byla většina Ibanez kytar vyrobena pro Hoshino Gakki v továrně kytar FujiGen v Japonsku, a to až do konce osmdesátých let, a od té doby byly kytary Ibanez také vyráběny v jiných asijských zemích, jako je Korea, Čína a Indonésie. Ibanez také vyrábí baskytary, electroakustické kytary, akustické kytary a žádané kytarové efekty.
Ibanezku není problém pořídit za zhruba 4 000 korun, ale taky po vás můžou chtít přes 100 000 v případě modelu s designem z rukou slavného H.R. Gigera.
Na kytary Ibanez hraje, nebo hrál např. Reginald „Fieldy“ Arvizu (Korn), Wes Borland (Black Light Burns, Limp Bizkit), John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), Rocky George (Suicidal Tendencies), Daron Malakian (System of a Down), Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave), Dave Murray (Iron Maiden), Dave Navarro (Jane’s Addiction, Red Hot Chili Peppers), John Petrucci (Dream Theater, Liquid Tension Experiment), Joe Satriani, Steve Vai, Stephen Carpenter (Deftones), James „Munky“ Shaffer (Korn), James Murphy (Death), Pat Metheny, John Scofield, George Benson, Sam Totman (DragonForce), Paul Stanley, Paul Gilbert, Herman Li a mnoho dalších.
Superstrat
Tato „rodina“ kytar zahrnuje několik značek výrobců moderních typů nástrojů. Asi nejznámějším výrobcem je firma Ibanez. Superstraty se dělají v různých kombinacích ať už počtem strun, počtem a typy snímačů až po různé kompozity co se týče materiálů. Tyto nástroje se vyznačují plným a přesto konkrétním tónem, který se uplatňuje v moderní tvrdé hudbě. Bývají osazeny Floyd-Rose pohyblivou kobylkou s vibrapákou a zámky strun proti rozladění. Skvěle se uplatňuje v hudbě, která užívá hodně elektroniky, ale samozřejmě nejen tam.
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek