Kapela ŠKAMNA a její historie

Jarda Novotný nám v reakci na kapelu ŠKAMNA, která působila v šedesátých letech v Ostrově nad Ohří, napsal několik komentářů, které si tady dovoluji všechny společně zveřejnit, protože mám dojem, že jsou přínosem k historii této kapely. Děkuji mu za jeho odezvu, zájem a ochotu se s námi podělit o jeho osobní zážitky.

[2] Jarda Novotný | bband-dyn173.178-40-208.t-com.sk (178.40.208.173) | 8. prosince 2011 v 0:30

Hrál jsem v první sestavě Škamny v letech 1963-66, když jsem po matuře udělal zkoušky na medicínu a později se stal lékařem- gynekologem. Pamatuji kluky Jardu Biera, který mne, jako totálního hudebního analfabeta, učil základům kytarové hry. Zdeněk Kašpar měl jediný z kapely hudební vzdělání a dodnes ho obdivuju, že mne z kapely nevykopnul. Jarda Hanzl byl později excelentní bubeník. Marta Vlčková, naše krasavice, ale uměla i pěkně zpívat, se později vdala za Jardu Biera. Evička Vlčková, absolventka konzervatoře, byla snad nejvzdělanější muzikantka kapely a prosadila se tehdy hitem I got you babe, kde si zahrála krátké hudební sólo. Strašně se líbila Sváťovi Čechovi, bratru Františka „Ringo“ Čecha, který ji doslova zbožňoval. Sváťa už za mne zaskakoval na baskytaru a měl vynikající hudební vzdělání. S Přemkem jsem si dopisoval ještě dlouho po skončení LF až se najednou vynořila zpráva, že vyhrál konkurz do kolumbijské filharmonie – na fagot! To již hrál jako zakládající člen The Rebels ve formaci s Jirkou Kornem. Tehdy se Jirka vyjádřil, že když chce nějaké světové hudební těleso kvalitního muzikanta, ať se obrátí na Rebels. Není to pravda, Sváťa se vyhrál ve Škamně a světová hudební tělesa se měly obracet na Škamnu!!

[3] Jarda Novotný | bband-dyn173.178-40-208.t-com.sk (178.40.208.173) | 8. prosince 2011 v 0:32

Pardon ne Evička Vlčková, ale Marta Komendová. Se Sváťou jsem si dopisoval ještě dlouhá léta.

[4] Jarda Novotný | bband-dyn213.178-40-47.t-com.sk (178.40.47.213) | 21. října 2013 v 22:46

Tenhle rok si připomínáme 50. výročí založení školní hudební skupiny ŠKAMNA. Málokdo si to uvědomuje, ale je to tak. Čas je neúprosný! Naše první sestava byla: Jarda Bier, lídr skupiny a fenomenální solokytarista. Toho času žije v kanadském Edmontonu, občas si s ním pokecám přes skype. Zdeněk Kašpar, jediný hudebně vzdělaný člen, hrál doprovodnou kytaru. A byl jasně nejlepší zpěvák. Já jsem se přešteloval na basovou kytaru. Pamatuju ty úmorné večery, kdy jsem dřel na tomto pro mne neznámém nástroji. Nu a náš benjamínek Jarda Hanzl – bubeník. R&che a hlavně dobře se učil. Pamatuji na jedno z prvních vystoupení v německých Drážďanech před 5000 návštevníky, kde jsme sežali ohromný aplaus. Moje derniera, paradoxně, končila v Polsku, kde jsme hráli v Sopotech s legendárními Nebiesko czarnymi, profíci, kteří byli o nějaký ten level výš. Loučil jsem se na turném po západočeském kraji, konkrétne v jakési chebské vinárně. Poprvé jsem v životě zkonzumoval více vína, než jsem snesl. Když jsme vyšli z vinárny, nenapadlo mě nic moudřejšího, jako kopnout do popelnice, která se převrátila. Za minutu jsme uslyšeli „Jménem zákona“ a naložili nás do Antona. Společnost nám dělal tehdy ještě neznámy Olda Říha, který v tom byl absolutňe nevinně. Nuž po hodině výslechu u SNBáků jsem se chtěl dobrovolně přiznat, ale Olda mne vždy poslal do pr…le. Už jsem se cítil v lochu, když šéf SNB nás vyzval, tak kluci jste ochotni zaplatit tu pokutu 100 Kčs? Ja myslel že každej – bylo nás pět, ale policajt že to je za všechny! Olda Říha to bohorovně zaplatil. Dodnes jsem mu dlužen a s úroky to bude už slušná částka! Byly to krásné časy a hrát po boku takových borců, jakými byli Olda Říha, Svaťa Čech – bratr Františka Ringa, Zdeňka Kašpara bylo pro mne celoživotní školou.
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek