Příbram zažije velkou přehlídku bigbítu

Převzato z webové stránky pribram.cz a můžeme jen konstatovat, že akcí kolem bigbítu jsou stále ještě po celé republice spousty. Proto vás o nich budeme průběžně informovat. Redakce blogu.
Příbramský kulturní dům se na konci června přenese o desítky let nazpět a připomene hudbu, která lidi nepřestala bavit.
Příbram – V Příbrami se uskuteční bigbítový festival. Akce proběhne v prostorách Kulturního domu v Příbrami 26. června a hlavními organizátory jsou Mikuláš a Alena Peštovi.

V estrádním sále vystoupí 15 kapel ve šňůře od poledne do půlnoci. Osm kapel zahraje v podniku Peklo. Ve foyer divadla, kam bude soustředěna hlavně jazzová a swingová část, se vystřídají kapely jako Experiment, Big Band – orchestr ZUŠ Sedlčany, kde hraje Pavel Fořt z Flamenga a Jirka Doubrava, dále kapela Combo Jaroslava Hrabáka, Franta Uhlíř Team a dvě nové formace a to Papavero a Match Boys  s Ivanem Koreným.

Pamětníci se mohou těšit např. na kapelu Iris, Toys, jejichž pokračovateli jsou kapela Hračky, Keach, Člověče nezlob se, Pakáš, E!E, Uran Uran, ale také na Nové koření a The Gemini. Dále vystoupí např. trio Petr, Otto a já, Rock Wonder, Sára, Gentiana a reMIX. „S pořádáním festivalu jsem neměl velké zkušenosti, a bylo těžké dát kapely dohromady a rozdělit podle žánrů. Snažil jsem se, aby na festivalu zazněly nejen tony bigbítu, ale i rock, metal jazz a swing,“ řekl Pešta.

Během festivalu proběhne křest knihy Rock´n´roll, big beat a rock na Příbramsku. Kniha vzpomíná na dobu od 60. let až po současnost. „Dobu, kdy měli lidé zakázáno hrát, a každý text musel projít schvalovacím procesem. Tato kniha nemá obdoby na Příbramsku, co se týče bigbítu. Připravujeme ji skoro tři roky. Hodně času jsme strávili obcházením lidí a pamětníků, kteří patřili do hudebního života, nejen v Příbrami, ale i v celém Středočeském kraji. Myslím, že vydáním této knihy můžeme určitým způsobem vrátit muzikantům, kteří už nejsou mezi námi, to, co jsme se od nich naučili“ řekl Pešta.

Poslední bigbeatový festival se konal v roce 1978. Tento název byl poté zakázán a změněn na přehlídku kytarových skupin. „My jsme pokračovatelé takového toho grantu, který zde kdysi byl. Doufáme, že v dnešní uspěchané době probudíme v lidech trochu té člověčiny a otevřeme jim srdíčko. Každá kapela má určitě své fanoušky. Tenkrát bylo některým muzikantům dvacet let, dnes je jim pětapadesát, o to by to mělo být krásnější,“ dodal.

Celým festivalem budou provázet DJ Luděk, Mirek Peterka a Filip Burda.

Šárka Curová

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek