Big Beatová stálice – to je Brutus

Převzatý článek z webu o beatové kapele Brutus z Rakovníka vám pro informaci o různých skupinách v Česku poskytnul za redakci Číňan.
Už více než 40 let existuje rakovnická kapela Brutus. Její historie je však zapeklitá, že je třeba skupinu více představit.
Onehdá na sklonku 60. let ještě před osudovým srpnem 68 a následnou normalizací vznikaly na našem území nové hudební skupiny jako houby po dešti. A v Rakovníku několik mladých nadšenců zakládá kapelu s názvem Mandragora. První veřejné vystoupení této kapely se uskutečnilo v létě 1967 na Zvíkovci u Berounky. Po roce volnějších politických poměrů přichází srpnová okupace a s ní i zmíněná normalizace. A rockové kapely začnou být žehrejšímu socialistickému zřízení na obtíž. Dnes nám to přijde směšné, ale kapely byly perzekuovány kvůli napodobování zahraničních kapel. Zkrátka komunismus neztrpěl jakoukoli propagaci západního stylu. Kapela Mandragora se čím dál častěji potýkala s kontrolami úředníků z odboru kultury a vyslýchala si připomínky.
Vše vyvrcholilo v roce 1973, kdy z moci úřední bylo Mandragoře zakázáno veřejně vystupovat. Kapela našla řešení, změnila si název na Elektronic a vystupovala dál se stejným repertoárem, ale s novým názvem. Zanedlouho začaly orgány opět zasahovat a důvody byly čím dál absurdnější. Dle tehdejších úřadů kapela přitahovala na koncerty mládež, která se po posilnění alkoholem stávala problémovou, kapela propagovala nihilismus a ideologii hippies, vybízí návštěvníky k sexuální promiskuitě a provokuje písněmi od zahraničních kapel (Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Shadows, Animals, Deep Purple, Kinks atd.) Nátlaky úřadů se stupňovaly a tak si kapela roku 1980 sama mění svůj název na Brutus. Netrvá ovšem dlouho, než začnou úřady opět šikanovat kapelu a tak na podzim 1982 se kapela sama od sebe rozhodne, že musí přesídlit pryč z okresu Rakovník. A tak se uchýlí na Prahu – Východ a pro jistotu si opět mění název kapely – tentokrát na Kyklop.
Rakovničtí úředníci však neotáleli a rozesílali dopisy na Prahu-Východ, aby informovali místní úřady o Kyklopu jako o velmi problémové skupině. Osmdesátá léta se tak nesla v duchu neustálých kulturních kontrol, tajných návštěv VB a znepříjemňováním života. Konec 80.let byl už o něco klidnější a teprve po pádu režimu si kapela vrací název Brutus a 26.1.1990 po 8 letech koncertuje ve svém rodném Rakovníku.
Od devadesátých let až do současnosti koncertuje kapela Brutus více než 100 krát ročně na různých místech ve středních, západních i jižních Čechách. Vydala již 10 řadových desek a ve svém žánru tancovačkového bigbeatu patří mezi špičky. Kdo se jednou na brutusácké zábavě objeví, nemá dost a chce příště znovu…
Autor článku: Marek Babička
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek