The Rooks /Havrani/

Další převzatý článek z webu o beatové kapele The Rooks /Havrani/ vám opět pro informaci o různých skupinách v Česku poskytnul za redakci Číňan.
Historie. Big-beatová kapela The Rooks (Havrani) vznikla v roce 1965. Složení nadšených mladých hudebníků pocházelo z pomezí oblasti Malé Hané a Drahanské vrchoviny, okresu Svitavy a Blanska – obce Březina, Velkých Opatovic a města Boskovic, po sloučení dvou „puberťáckých“ konkurenčních kapel The Lupiči a Omega, které měli průměrný věkový průměr 14. let.

Centrem veškerého dění „bigbítu“ v dané oblasti kraje, a tzv. „rada starších“, se soustředila v rodinném domku, kolem hlavního frontmena kapely, zpěváka Mgr. Jana Přichystala a jeho obětavé manželky Mirky v městě Velké Opatovice okr. Blansko.

Hudební zaměření kapely:
John Mayall, Karlos Santana, Ten Years After, Dee Purple, Led Zeppelin, The Beatmen, Eric Clapton – Creem, Creedence, The Beatles, Stewie Vonder, Rolling Stonnes, Jimmi Hendrix.

Členové kapely: Josef Exler, Aladár Gubčo, Jan Přichystal, Karel Brendl, Julius Gubčo, Lubomír Hejna, Jiří Janků.

Na III. big-beat. festivalu mládežnických klubů ve Velkém Oseku u Prahy v roce 1969, kterou uváděl konferenciér Eduard Pergner, východočeská big-betová kapela The Rooks obdržela I. místo v konkurenci 65 Česko-slovenských kapel a byla oceněna diplomem, prestižní časopis POPMUSIC EXPRES nám věnoval jeden metr vysoký broušený pohár s věnováním, který nám tehdy předával jeho šéfredaktor. Časopis LUCIE A PETRA kapele daroval částku 10 000,- Kčs. Koncem 60. let byl průměrný měsíční plat zaměstnance asi 2000,- Kč a bylo to pro nás tehdy hodně peněz.

Po odchodu vynikajícího talentovaného kytarového sólisty Aladára „Aliho“ Alexe GUBČO, který později emigroval se svoji rodinou na Floridu do USA, kde dodnes žije, stále aktivně učí v hudební škole a profesionálně hraje, nastoupil na jeho místo boskovický kytarista Mirek Dvořák. Dvojice sehraných talentovaných sourozenců bratrů Juliuse a Aladára Gubčo dávala kapele profesionální kvalitu. Kapela měla celou řadu „kamošů“ příznivců kapely a vzpomenu jen některé Josefa Melku a učitele hudby kytaristu Leopolda Šturmu zvaného „Polda“, který se později odstěhoval do Svitav a v roce 2007 náhle zemřel.

Kapela The Rooks vystupovala na celé řadě celostátních mládežnických big-beatových festivalu: Slovenský festival Mošovce, konaný ve dnech 30.7. – 2.8. 1970. Následně se konal ve dnech 27. – 2.8. 2007, IV. Celostátní 10 festival Brusov u Litoměřic, kde vítězným kapelám předával ocenění šéfredaktor časopisu POP MUSIC EXPRES pan Karel Sehnoutka za účasti jedenácti československých kapel atd.

Zvuková aparatura:
4ks orig. zpěv box Böhm REGENT, výrobce: F. A. Böhm KG, Klingenthal 3, NDR, výkon 60 W, rok výroby 1965.
2 x zesilovače Böhm REGENT 60, 6-12 Ohm, 40-50W music, r.v. 1965.
Dozvukové páskové echo orig. Tesla – Echolana 2 r.v. 1966
NDR kytarové elektronkové combo: Böhm Regent 30 H, r.v. 1966.
Elektronkový zesilovač orig. TESLA AZK 201, 20W sinus r.v. 1962.
Elektronková zesilovací bas. souprava orig. MV3, 12 W + box, GDR.
Mikrofony: kondenzátorové Tesla AMD, AKG Rakousko

Nástrojové vybavení: rozmanité české elektrické kytary značky Jolana
baskytara Jolana – Alexis I, II
sólová kytara – Jolana Tornádo, Alexandra 2, Super, Jolana – Star
beglajt,- rytm. kytara – Jolana Diskant, Migma NDR, Jolana – Grasiozo.
bicí souprava: AMATI, činely PAISTY

Na tehdejší dobu jsme se od rádiových amatér. zvuk. aparatur, postupně propracovali k výborně zvukově hrající „profesionální“ aparatuře.

Zpěv aparaturu orig. značky Böhm REGENT jsme koupily od tehdejšího vedoucího kulturního domu v Olomouci, konferenciéra Pavla Dostála, který konferoval big-beatové festivaly (pozdějšího ministra kultury ČR), kterou prodávala Olomoucká big-beatová kapela The Bluesmen.

Později, když jsme v Boskovickém Hotelu – Záložna, hráli společně se skupinou The Bluesmen, od Petra Fiedlera dozvěděli, že nás P. Dostálu pěkně cenově natáhl, jelikož nám prodal použitou zvuk. Aparaturu, dvakrát tak dráž, než jí skupina The Bluesmen koupila od pražské kapely Petra Jandy OLYMPIC. Tenkrát si zpěv. aparaturu koupil na dluh, k nemalé radosti své manželky místo ložnice můj kamarád zpěvák kapely Honza Přichystalu na novomanželskou půjčku.

Nesmazatelně a nesmrtelně ale tehdy zabodovala u účastníků festivalu Dostálova protisovětská umělecko poetická tvorba, když jako mladý konferenciér na III. big-beatovém festivalu ve Velkém Oseku u Prahy, po okupaci republiky v roce 1969, recitoval účastníkům festivalu do mikrofonu památnou básničku:

„Přijeli k nám na tancích a srali nám po parcích.“

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek