Ostrovské hudební skupiny – část III.

Kapela The We & He se zpěvákem Karlem Veselým vystupovala v Ostrově přibližně čtyřikrát v měsíci, nejčastěji na tanečních podvečerech, takzvaných čajích. Na prknech Domu kultury si její členové zahráli i s takovými hvězdami, jako je například Michal Prokop se skupinou Framus Five.
Svých „pět minut slávy“ si členové The We & He prožili při polském turné v amfiteátru na pobřeží, kde hráli a zpívali pro pět tisíc lidí. Společnou šňůru se skupinou Flemings uspořádal tehdy ostrovský Klub Mladého světa při Domu kultury v čele se Zdeňkem Flídrem. V té době už měli na svých koncertech módní paruky a oblečení a když odcházeli z kempu na vystoupení, musel je před fanoušky chránit policejní kordon…

Ostrovští muzikanti sklízeli úspěchy v zahraničí

Rumunské turné přerušila okupace
V srpnu 1968 odjeli The We & He společně se skupinou The Beavers z ostrovské průmyslovky na zájezd do Rumunska, turné opět organizoval vedoucí Klubu Mladého světa při Domu kultury Zdeněk Flídr.
„Jeli jsme přes Maďarsko a všude jsme vystupovali za honorář, takže jsme byli finančně soběstační.
Aparaturu jsme ale měli společnou a byli jsme tedy na sobě závislí, což se nakonec ukázalo být rozhodujícím.
Z Ostrova jsme odjížděli začátkem srpna a když nás pak zastihla srpnová okupace, museli jsme svůj pobyt v Rumunsku oproti původnímu plánu prodloužit.
Místní lidé se k nám chovali moc hezky, domlouvali nám koncerty, abychom měli na živobytí, připravovali jsme dokonce nahrávání do rumunského rádia a když nás přešel první otřes z invaze u nás doma, začínalo se nám tam líbit. Kluci z The Beavers se ale chtěli vrátit do Čech co nejdřív a jakmile se jim podařilo vyřídit formality, museli jsme odjet s nimi, protože jsme neměli vlastní aparaturu,“ vypráví Zdeněk Lenk.
Lenk
„Občas si ještě trochu zabrnkám,“ říká bývalý beatnik Zdeněk Lenk. Foto: Irena Janečková

Konec kapely The We & He
Změna politické situace a především rozdílná životní dráha jednotlivých členů kapely The We & He znamenaly nakonec její rozpad.
„Ruda Kalčík nastoupil vojenskou službu, Vašek Běhavý se přihlásil ke studiu na vysokou školu a kapela přestala existovat. Také Škamna v původním složení nezůstala, Jarda Bier založil novou skupinu a chtěl, abych s nimi hrál. Jenže oni byli už na skutečně profesionální úrovni, já chodil v té době do zaměstnání a večerně studoval průmyslovku, už bych jejich tempu nestačil, protože to by vyžadovalo bezpodmínečně plné nasazení. Dnes si ještě občas trochu zabrnkám a tím to končí, ale hudbu mám samozřejmě rád pořád. Můj táta mě brával na koncerty Jazzového klubu, zažil jsem živě koncert Armstronga, Fitzgeraldové a mnohých dalších hvězd. Později jsem nějakou dobu pracoval jako zvukař v karlovarském Divadle malých forem, takže jsem nahlédl spíš do hereckého světa,“ uzavírá své vyprávění Zdeněk Lenk.
Václav Běhavý svou hudební kariéru nepřerušil. Po odchodu na pedagogickou školu v Plzni hrál dál. Jeho kapelami, ve kterých působí s malými přestávkami dodnes, jsou: Regenerace, Koule a Odyssea classic.
Natočil pět CD s vlastními skladbami a v současné době vystupuje asi čtyřikrát měsíčně. „Kromě léta, kdy se na plný úvazek věnuji statku, na kterém se narodil můj táta,“ upřesňuje Václav Běhavý.

Členové kapely The We & He tedy byli:
Václav Běhavý jako lídr a hráč na sólovou kytaru, Karel Veselý jako zpěvák (později skupina Blue Condition, zemřel náhle na podzim 2005), Zdeněk Lenk hrál na basovou a Rudolf Kalčík na doprovodnou kytaru, Jan Šubrt na bicí, Milan Tyrpekl byl zvukařem. Staral se o aparaturu a dobrý zvuk také v několika dalších ostrovských skupinách. Dodnes jejich členové svorně tvrdí, že byl přinejmenším stejně důležitým členem jako samotní hráči.
Irena Janečková

Upozornění čtenářům
Cyklus o ostrovských hudebních skupinách podnítil uspokojivé množství čtenářských ohlasů, na které však můžeme reagovat pouze v rámci měsíčních uzávěrek. Prosíme proto o pochopení, když naše doplnění přijde se zpožděním. O hudebním dění v Ostrově z počátku šedesátých let neexistují podrobné záznamy v kronice, proto jsme odkázáni pouze na vzpomínky pamětníků, které nemusejí být vždy zcela přesné. Na první část cyklu o taneční hudbě v Ostrově (únorový OM) reagoval Vladimír Payer z Mladotic u Písku, bývalý člen orchestru Josefa Klátila. Výňatek z jeho dopisu včetně pamětnické fotografie najdete v tomto čísle na straně 13.
Rádi bychom vysvětlili, že se především zaměřujeme na menší hudební skupiny, které hrály převážně big beat, rock nebo folk. Proto jsme se o tradičních tanečních orchestrech zmínili jen okrajově.
Za cenné doplňující informace děkujeme také Vladimíru Lázinkovi z Ostrova.
(red)

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek