KATAPULT SE VRACÍ DO VELHARTIC

DOPORUČUJI PŘEČÍST STRHUJÍCÍ HISTORII NEDÁVNO DOKONČENOU, BEZ NÍ BYCH UŽ NEMOHL ŽÍT, JDE TU OPRAVDU O ŽIVOT ! (Hnus, sebranka komunistická-fuj), (nynější sebranka mafiánská, nemám slin)…Šveska
ŠVESKA S ADINKOU TAM ZASE ÚPLNĚ NÁHODOU JEDOU, PŘIVEZEME REPORTÁŽ !

Katapult se vrací potěšit fanoušky do Velhartic

Velhartice – Rozhovor se členy kapely Katapult Oldou Říhou a Andym Budkou

reklama

Diskutovat (0) 10.3.2011 11:22
Andy Budka a Olda Říha v redakci Deníku.
Andy Budka a Olda Říha v redakci Deníku.
Autor: DENÍK//Ludvík Pouza
Legendární kapela Katapult se opět vrací do našeho regionu. V sobotu 26. března potěší své fanoušky v kulturním domě Velhartice. O turné, plánech i popularitě jsme si povídali se členy kapely Oldou Říhou a Andym Budkou.
Po roce se vracíte do Velhartic, jaké to jsou pocity?
Olda Říha: Katapult má rád tradice a rituály a nejlepší tradicí je, když se můžete vracet do kraje a na místa, která máte rádi. Lidé se na vás už těší, jsou napjatí, kdy už to bude, kdy budou vstupenky. Je to taková vzrušující atmosféra vracet se domů.
Přijíždíte v rámci svého turné, jaký ten koncert bude?
O.Ř.: Jedeme 36 sezonu Katapultu a turné, které dojíždíme, se jmenuje Radosti života podle naší poslední desky. Snažíme se ale mít každý koncert trochu jiný, oživovat ho novými písničkami, novou scénou a naši fanoušci to vědí a proto stále přicházejí.
Co vás letos čeká?
O.Ř.: Jsme v jarní části turné a na jejím konci v červnu odvysílá televizní stanice HBO dokument o znovuzrození Katapultu, který se jmenuje Rok života aneb Katapult obyčejné legendy. Půjde o dvouhodinový film, který začíná pohřbem Dědka. Dokumentaristé točili během roku veškerý vývoj, jak vůle a láska k muzice přebijí ten osud. Kameramané nám byli prostě rok za zády a film, který bude obohacen o bonusy, vyjde na podzim i na DVD. Budeme během roku točit i novou „živou“ desku, takže budeme během roku natáčet naše koncerty . Prostě i letos nás čeká zhruba sedmdesát koncertů jako vždy v historii Katapultu.
Již téměř dva roky hrajete a jezdíte v nové sestavě s Andym Budkou a Ondřejem Timplem. Jak vás přijali diváci?
O.Ř.: Odpověď každý uvidí a uslyší na našem koncertu. Doporučuji tedy všem, aby určitě přišli. Kapela se v nové sestavě představila už v roce 2010, kdy se obnovený Katapult znovu začínal ucházet o přízeň publika. Nyní jsme ovšem už v roce „jedna“. Objevil jsem oba, Andyho i Ondřeje ve chvíli, kdy se zdálo, že je vše ztraceno. Ve chvílích největší skepse a málem už rezignace, že ty pravé lidi nikdy nenajdu. A pak, pak to přišlo. Osud mi je nahrál doslova souhrou neskutečných náhod a osudových okamžiků. Ne, nejsem žádný okultista a pověrčivý člověk. Faktem ale je, že to tak občas funguje. Prostě se snažíte, makáte, vymýšlíte a šachujete. A nic. A pak se věc povede a vaše nejtajnější sny a touhy se naplní. A ještě víc než jste doufali. Najednou se objeví další a další lidé, které Katapult potřebuje. Textař, který jakoby psal příběhy pro písničky z mého života, Aleš Hrbek, nová technika, zvukař, osvětlovači a další a další srdcaře, kterým hoří srdce pro Katapult. A tady se vlastně během dvou let podaří něco, co si fanoušci přáli, ale nikdy netušili, jakými cestami a peripetiemi vede cesta k výsledku, který Katapult v roce 2011 na svých koncertech ukáže.
Zeptám se tedy vás, Andy, jak jste se ke Katapultu dostal?
Andy Budka: Já říkám, že to je pohádka. Já Kaťáky poslouchám snad od čtrnácti patnácti let, žiju s jejich písničkami a muzikou, znám to všechno nazpaměť. Jezdil jsem na jejich koncerty. Jednou jsem ale Oldovi poslal e-mail, že bych si s nimi chtěl zahrát. Jen tak. Prostě zahrát. Nakonec to vyšumělo a já se ke Katapultu dostal později v době, kdy tato kapela hledala technika. Začal jsem tedy s nimi jezdit a makat pro ně. Byl jsem jim nablízku. Když pak Dědek zemřel, objevil Olda ve staré poště můj e-mail a pozval mě, abych si s ním zahrál. Když jsem k němu šel, měl jsem šílenou trému. Ale jakmile jsme začali hrát, všechno ze mě spadlo. Nakonec jsem už u hraní zůstal.
Jaké to bylo, stát najednou na jevišti jako součást Katapultu?
A.B.: První koncerty byly neskutečné. Bylo to něco, co se nedá vůbec popsat. Najednou stojíte na jevišti, všude světla, pod vámi řvou fanoušci a ječí fanynky všech věkových kategorií a chtějí, aby jste hrál. Nikdy jsem nevěřil tomu, že bych jednou mohl být profesionálním hudebníkem. Prostě pohádkový příběh.
Poznávají vás už lidé na ulici? Jak se vypořádáváte s popularitou?
A.B. : Stává se stále častěji, že už mě lidi na ulici potkávají, zastavují a zdraví. Že mě prostě poznávají. Mně se to líbí a určitě mně popularita zatím žádné problémy nedělá. Ba naopak. Užívám si ji, užívám si fanynek, hudby, světel ramp i aplausu. Je to krásný pocit. Fakt to stojí za to a jsem šťastný, že jsem jeden z Katapultů.
Katapult vystoupí ve Velharticích 26. 3. letošního roku. Klatovský deník společně s kapelou Katapult pro vás připravil soutěž o CD Radosti života. Soutěž se uskuteční v příštích dnech, sledujete Klatovský deník.
Čtěte také:
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek