Ladislav Gerendáš: V letním kině jsem randil

Ladislav Gerendáš

Ladislav Gerendáš
Jméno:
Ladislav Gerendáš
Město: Karlovy Vary
Charakteristika: Je 5. července 2010. Na pódiu letního kina defilují během šestihodinového koncertu umělci místní i ti celorepublikově proslulí. Známé osobnosti přicházejí alepoň s krátkou zdravicí. V první polovině upraveného hlediště se střídají stovky návštěvníků. Akci moderuje hudebník, herec a do Varů znovu se navrátivší Ladislav Gerendáš.
Koncert byl vyvrcholením akce za záchranu letního kina, na jejímž úplném počátku stál právě Gerendáš. Vrátil se zpět do Karlových Varů, po pětatřiceti letech. Zašel se podívat i k letnímu kinu a zhrozil se.
„To nebyla vůbec žádná statečnost nebo hrdinství. To byla jen občanská iniciativa Ladislava Gerendáše, který se projevil jako patriot,“ říká.
Faktem je, že známý hudebník byl tím úplně prvním, kdo celou akci na záchranu „rozjel“. Osud letního kina byl více než nahnutý. Na tehdejším magistrátním stole ležela v podstatě jen jedna varianta, co se zchátralým objektem dál – zbourat. do toho přišla petice za záchranu. Nakonec ji podpsalo přes čtyři tisíce lidí. Vedení města od bourací varianty couvlo.
„V první řadě děkuji všem lidem, kteří mi pomohli. Zvláště Petru Kulhánkovi a Otmaru Homolkovi a jejich spolupracovníkům z Karlovarské občanské alternativy a hnutí O co jim jde?!, kteří si to celé vzali za své. A motivaci a sílu jsme nacházeli v podpoře mnoha anonymních lidí, kteří nám dávali najevo svou podporu. A dnes převzal iniciativu Jaroslav Fujdiar, který jako šéf společnosti KV City Centrum, pod kterou letní kino dnes spadá, v areálu dnes a denně pracuje na úpravě areálu,“ zdůrazňuje Gerendáš.
V letním kině se letos bude promítat a připravuje se tam řada dalších akcí. Kino odsouzené k demolici se pomalu, ale jistě, stává opět součástí zdejší kulturní scény. Stačilo zdánlivě tak málo – pustit se do toho a nepovolit.
Získané hlasy: 0 hla

Karlovarská občanská alternativa [www.hnutikoa.cz]

Ladislav Gerendáš: V letním kině jsem randil

vloženo: 04.08.2010 | autor: MF Dnes
Herec a hudebník se po 35 letech působení v Praze vrátil do rodných Karlových Varů, aby užíval důchodu v lázeňském prostředí města. KARLOVY VARY Herec a hudebník Ladislav Gerendáš se vrátil po 35 letech do rodných Karlových Varů. A chce se stát politikem. „Když jsem viděl, jaké má Karlovarská občanská alternativa ve svém volebním programu klenoty, rád jsem souhlasil s umístěním mého jména na kandidátku,“ říká Gerendáš, který chce bojovat za kulturu. [4. srpna 2010]
* Celých 35 let jste žil v Praze. Zajímal jste se o dění v Karlových Varech?
– I jako Pražák jsem celou dobu četl varské noviny. Sledoval jsem téma losovačky, protest proti hale…
* Co pro vás znamená Letní kino?
– Zažil jsem v něm pěkné dětství, pubertu, randil jsem tam s holkami. I když se výběr filmu zrovna nepovedl, nebyl to ztracený čas. Letní kino zkrátka do Varů patří, protože jsou lázeňské město a jeho součástí jsou promenády, které mohou skončit právě v něm.
* Kdo stojí za záchranou Letního kina?
– Na jeho záchraně se podílím společně s předsedou Karlovarské občanské alternativy Petrem Kulhánkem a předsedou sdružení O co jim jde?! Otmarem Homolkou. Neměl bych odvahu jít do jeho obnovy sám. Každý čtvrtek jsme si řekli, co kdo bude mít na starost a zařídí. Spolupráce s karlovarským magistrátem je výborná. Rozhodně nejde o žádnou předvolební akci, sešli se zkrátka lidé, kterým záleží na Karlových Varech. Přihlásil se člověk, který chce zdarma udělat nová sedadla a opískovat patky sloupů a natřít je. Je ochoten uhradit i statika.
* Co vám v Karlových Varech chybí?
– Rád bych, aby zde byl jazzový klub pro „obyčejné“ lidi, kteří do něho mohou přijít v džínách a dát si pivo. Jazz je můj život a celý život jsem ho hrál alespoň bokem.
* Jak vzpomínáte na Malý televizní kabaret?
– K tomuto hraní jsem přišel jako slepý k houslím. Zaskakoval jsem za Jiřího Lábuse, který se nemohl zúčastnit natáčení. Nakonec jsem se na tomto dětském pořadu podílel asi čtyři roky. S kolegy jsme se znali již dříve a práce nás bavila. I když dětské publikum je dost náročné a mnohdy nám nachystalo mnoho nepříjemných překvapení. Malí diváci z hlediště byli první den hodní, druhý den už pozdravili a třetí den vás nakopli do zadku. Nemysleli to špatně, brali to jako kamarádské gesto. Jenže herec na placu má i jiné starosti než zábavu, musí se soustředit.
* Jaká byla spolupráce s Ivanem Mládkem a jeho Banjo Bandem?
– Při jeho zpěvu jsem s Ivem Pešákem vymýšleli různé gagy. Jiným komikům by to vadilo, ale Ivan byl rád. A tak postupně vznikala němá čísla, která jsme vyvíjeli. Se Švadlenkou Madlenkou jsme vystupovali i v televizním Silvestru. Dnes jsme dobří přátelé, ale nesmíme zabrousit do politiky, to by hrozila hádka. Každý máme jiný názor.
* Jak jste se z hudebníka stal hercem?
– Opět to byla náhoda. Zkoušel jsem s jazzovou kapelou, když ke mně přistoupil ředitel divadla Ypsilon Jan Schmid s nabídkou, zda nechci jít k nim do divadla. Chtěl jsem. Začátky ale nebyly vůbec jednoduché. Někteří herci si mě pěkně vychutnávali, protože jsem přišel z pop music.
* Kde vás můžeme vidět hrát?
– Stále hraji v pražském divadle Ypsilon v představeních Vinobraní a Pygmalión.
***
PROFIL
Ladislav Gerendáš
Hudebník a herec Ladislav Gerendáš se narodil 16. prosince 1946 v Karlových Varech.
Působil v Malém televizním kabaretu, Banjo Bandu Ivana Mládka, v jednom klipu představoval legendárního Jožina z Bažin. Vidět jsme ho mohli v pohádkách i filmech.
V současné době působí v divadle Ypsilon.
Miluje jazz. Prosazuje záchranu karlovarského letního kina. Je na kandidátce Karlovarské občanské alternativy.
Vytisknout stránku | 2 čtenáři on-line | 24176 návštěv
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek