TRADIČNĚ DOBRÝ KOMENT FRANTIŠKA Z KRASLIC…

Ahoj přátelé skutečné svobody !!
Tak první etapa ze čtyr etap školních prázdnin je za námi. Užíváme si času, který je prosycen malými i velkými festivaly, woodstocky, koncerty… ve všech možných žánrech. Někdy i zapomeneme na úžasnou svobodu, kterou si už automaticky vychutnáváme a po které jsme tak v mládí tozužili a zároveň ji záviděli západnímu světu. Už nám to ani nepříjde, že si každý týden můžeš v česku vybrat koncert, fest, soukromé párty v přírodě, klubu, doma…a to i v době, kdy má Víťa Škorpil v „Husovce“ dva měsíce dovolenou 🙂 . Mnozí z nás si ale jen neužívají, nýbrž také nesou něco do mlejna, aby potěšili druhé. Co ale asi všichni společně oceníme, je vždy setkání a pokec s kamarády a příznivci dobré muziky v hospůdce, koncertě, festu…A toho jsem byl svědkem na „Try & Play“ v Kraslicích 1. – 3. 7. v Městských sadech. Doslova dojemné setkání komentoval Tomáš s kraslickými pamětníky „Číny“ v šedesátých letech. V Kraslicích na T+P jsem byl mimo jiné nadšen s charakterem a příznivcem rocku a undergraoundu kraslického místostarosty. Bombardoval mě jmény svých kamarádů, které znám ze 70 let a jsem rád, že lidi v „moci postavené“ jsou sympatizanty našich rockových akcí, ale i těchto web-stránek. A opět, se srovnáním nesvobody, kdy jsme se i tajně scházeli v doupatech s černobílou TV , abysme si do rána vychutnali přímé přenosy západo-německých „Rock-palastů“ a doufali, že nás nevyčmuchaj četníci a jak bylo zvykem, nezajistí na „osmačtyřicítku“, protože vidět tehdy live přenos a v něm třeba Ivana Krále s Pethy Smith, nás nečinilo poslušnými žáčky sedících se založenýma rukama v první řadě před televizí…Dnes tomu je naopak, s policií jsme „spřáteleni“ a fakt nám na festech pomáhají a chrání nás, je-li před čím.
Pátek v Kraslických sadech byl a vždy na víkendové T+P bude patřit těmto setkáním, někdy i po 45 letech při pivku a akustický kytaře, projekci a příjemného, byť trochu nostalgického vzpomínání-oživování minulého mládí, až do svítání. Pro ty, kdo netrpí sklerozou a nehulí trávu 🙂 oznamuji, že příští setkání starých bigbíťáků je 29.6.2012. Sobota na T+P patří dětem a náctiletým, s olympiádou, soutěžema, workshopama a vším, čím příjdeš a čím jsi schopen je pobavit, potěšit i poučit, třeba hrou na nějaký nástroj apod. V odpolení čas je prostor pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet hru na podium, ukázat se v novém seskupení kapely, prezentovat se před veřejností v oblasti hudby, divadla, žonglérství a různě. Mladí z Ostrovan/O. to rozbalil jako první a již se těší na příští rok, čímž si své vystoupení na T+P zabukovali. Milá je jejich smělost a talen ve vlastní tvorbě v rock- worshipu. Péťa se svými „Eleven fifty“ se líbil a report již psal Milan „Emerson“. Hip-hop z K.Varů uzavřeli první polovinu sobotního programu a po uvítacím slově místostarosty O.Míky a mladého pastora D.Bubika jsme se přenesli do metálové scény, kterou otevřel René Červínek „Mayslayweec“. Se svými úžasnými kluky a mistrně vyšperkovanými etudami a kantátami v progressive thrash metalovém provedení zaujal a pobavil všechny přítomné. Každé jejich vystoupení totiž nese novou stopu „dřiny“ a zrcadlí rodinnou harmonii s autoritou, respektem ale hlavně s láskou, táta a synové. Místní „Object“ nepotřebují komentář. Nezklamali a předvedli až profesionální výkon a co mě potěšilo nejvíc, kamarádského ducha !! Toho si někdy cenním skoro více, než hudebního přednesu. Jinými slovy, „pyšnej“ mistr mě tolik nezaujme, jako kamrádský hráč, který se snaží vším co umí, potěšit druhé. A to se při poslechu interpretů pozná.
Očekávaný švédský „Pantokrator“ donesl opět pravdu o místě zrodu metalu. Pro dokonalost jejich muzikálu jen chyběl pro nás anglicky nemluvící překlad. Komunikace s publikem, modlitby mezi i ve skladbách, vztyčování korouhve se symboly Ježíšova vítězství nad mocí temna…to vše se vešlo asi do hodinového vystoupení thresh-death-metalové kapely ze Švédska. Pokec s nimi po tři dny, návštěva hradu Loket a po koncertě v Sokolvě odjezd na dva dny do Prahy, jen upevnil přátelství. Velký kompliment od nich sklidili Kraslice a hlavně Městské sady společně se všemi, kteří jim pobyt v naší zemi jen zpříjemňovali. V úterý 5.7. jsme je společně s „Kopym“ předali polským organizátorům, kde sklidili při koncertě na mega festu „Slot“ velké ocenění. Moje cesta z pobytu v Polsku byla ukonce a upřímě řečeno, těšil jsem se domů. Přenocování bez mé Aničky a v autě mě už tolik neláká a tak jsem frčel zpět do Kraslic. Na mezistanici v Trutnově jsem s Martinem „Geronimem“ upřesnil vystoupení varských Urijášů rv. na neděli 21.8. 2011 a odpoledne jsem se příjemně znaven vracel domů. Před Varama na „Jesenické“ křižovatce jsem se sešel s Urijášema, kteří odjížděli hrát do kulturáku na Sečské přehradě. Měl jsem dost propagačních materiálů na „Doors“ v Praze a OATrutnov, a proto jsem nemohl jen tak minout „klub Podmostemhall“ a rozhodl jsem se tam také něco rozhodit. A to byl balzám na mé unavené tělo a duši. Lahodné tóny a překrásný alt družky Pepy Škulavíka s jeho příjemnou bluesovou kytarou, bylo pro mě chutnější než jakákoliv káva. A když speciálně pro mě zahráli a zaspívali ve francouštině „Bože můj“ od Edith Piaf…nejraději bych se na místě spokojeně rozložil a usnul…Byla to nenahraditelná třešnička na dortě po mém vyčerpávajícím miniturné. Anička mě již očekávala a já jsem po příjezdu relaxoval dva dny.
Dnes jsem již plný energie a v úterý 19.7. se jedu podívat na koncert mé přítelkyně z Prahy, Markétky Liškové, která bude v Chebském evangelickém kostelíku od 19,oo hodin koncertovat. Doporučuji milovníkům worshipu !!
Užívejme si svobodného léta v příznivém i v nepříznivém počasí a s některými vámi se těším na setkání v Milkovicích 13.8. na „Kozím mejdle“(80 kapel), kam vezu kapelu z Ustí n/L, „Projevy radosti“ (psychedelic-hardcore). A dále Trutnov…a bude konec prázdnin. Začátkem školního roku Urijáši v Meteoru, Ken Hannsley v Liďáku…no to se máme 🙂 !!
S přáním Božího pokoje, František z Kr
foto:
…125 workshop na mega festu „Slot“ v Polsku
…192 v rest. „U draka“ na náměstí v Trutnově s trutnovskými „Blues mystery“
…další čtyři fotky z Jesenického motorestu…
…201 – 202 – Škulavík s družkou v „Podmostemhall“
měj se kamaráde…a pošli mi něco z T+P v Kraslicích…
dík Frrrrrrrr
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek