Kytary Gibson

Firmu Gibson Guitar Corporation založil Orville Gibson (1856-1918) v roce 1902. Bez Orwill Gibsona by nebylo „Gibson“ kytary, která se zapsala do dějin hudby svou vyjímečností, zvukem i způsobem její výroby. Pro mnoho muzikantů dvacátého století je a byla jejich nerozlučným přítelem, a po zavedení elektrických snímačů i hledanou kytarou rockových i jazzových hvězd. Mezi nimi najdeme jména jako Jan Akkerman, Martin Barre (Jethro Tull), Jeff Beck (The Yardbirds), Chuck Berry, Mike Bloomfield (The Paul Butterfield Blues Band, The Electric Flag), Marc Bolan (T. Rex), Mick Box (Uriah Heep), Jack Bruce (Cream), Eric Clapton, Dave Davies (The Kinks), Bob Dylan, The Edge (U2), John Entwistle (The Who), Peter Frampton (Humble Pie), Ace Frehley (Kiss), Jerry Garcia (Grateful Dead), Steve Hackett (Genesis, GTR), Kirk Hammett (Metallica), George Harrison, Justin Hayward (The Moody Blues), Jimi Hendrix, Tony Iommi (Black Sabbath), Brian Jones (The Rolling Stones), Mike Jones (Foreigner), Steve Jones (Sex Pistols), Lenny Kravitz, Robby Krieger (The Doors), Alvin Lee (Ten Years After), John Lennon, Alex Lifeson (Rush), Bob Marley, Paul McCartney, John McLaughlin, Roy Orbison, Jimmy Page (The Yardbirds/Led Zeppelin), Joe Perry (Aerosmith), Mick Ralphs (Bad Company/Mott the Hoople), Keith Richards (The Rolling Stones), Carlos Santana, Slash (Guns N´Roses/Slash´s Snakepit/Velvet Revolver/Slash´s Blues Ball), Paul Stanley (Kiss), Pete Townshend (The Who), Muddy Waters, Johnny Winter, Ronnie Wood (Faces/The Rolling Stones), Angus Young (AC/DC), Neil Young, Frank Zappa a mnoho a mnoho dalších.
Centrála firmy leží ve městě Nashville (USA), má podle vlastních údajů 3100 zaměstnanců (stav 2010). Oficiální evropskou pobočkou je Gibson Europe B.V. (PK Vianen (NL). Kromě hlavní značky Gibson ke koncernu patří také značky Epiphone, Kramer Guitars, Wurlitzer, Steinberger, Baldwin, Slingerland, Tobias, Valley Arts, Opcode a Chickering.
Firma Gibson vyrábí celou škálu strunných hudebních nástrojů, jako např. mandolíny, violy, čela, basy, bendža, akustické kytary aj. Pro nás jsou hlavně zajímavé různé typy elektrických kytar a baskytar. Patří sem především oblíbené typy v mnoha variacích, jako jsou Les Paul, Firebird, Thunderbird, B. B. King Lucille, série ES, SG, EB, CS, Nighthawk, Midtown, Wildkat, Worn, Sheraton, Dot, Flying V, Explorer a mnoho dalších. Že se mezi nimi dá vybrat, o tom není pochyby. Firma Gibson také vyrábí mimo jiné i zesilovače.
LesPaul
Klasickým a stále oblíbeným typem kytary je LesPaul. Masivnější provedení těla a dva dvoucívkové snímače jsou důvodem, proč si tuto kytaru volí hráči tvrdších žánrů Rocku, HardRocku a dalších. Někdy se setkáme s názorem, že LesPaul je dost neuniverzální kytara, která má „tvrdohlavě“ hustý tón bez jakýchkoliv niancí. To je ovšem velmi nesprávný názor, který bohužel přetrvává spolu s několika dalšími mýty a předsudky. LesPaul díky možnosti přepínání snímačů do tří poloh uspokojí většinu potřeb kde kterého kytaristy. Jedním s důkazů, že LesPaul nemusí být jen pro tvrdou muziku byl i reggae ikona Bob Marley, který je jedním ze známějších hráčů na tento typ kytary.

SG

Tento typ kytary je jakoby zlehčeným odvozením z masivnějšího LesPaul typu. Má skvělý groovy zvuk který vychází z jejího mahagonového těla a oproti LesPaulu má méně basů a je také o něco dynamičtější v tónu. Skvělý, zajímavý zvuk, který kytara má byl vyhledávaný mezi kytaristy žánrů Blues a Rock. Dnes je tato kytara velmi populární mezi kytaristy nových, „mladých“ rock/pop kapel.

Zakladatel Orville H. Gibson a jeho zkrácený životopis

Zakladatel Orville H. Gibson
Orville H. Gibson (*21. srpna 1856, Chateaugay, New York – † 21. srpna 1918, Ogdensburg, New York) byl houslařem, který založil firmu Gibson Guitar Company ve městě Kalamazoo, stát Michigan v roce 1896, vyrábějící kytary, mandolíny a další hudební nástroje.
Gibson, sám muzikant, začínal jako samouk v roce 1894 ve své domácí dílně ve městě Kalamazoo, v Michiganu, kde vyráběl nástroje i ze starého nábytku. Nemaje žádné formální vyučení, Gibson vytvořil zcela nový styl mandolíny a kytary, s vršky vyřezávanými a prohnutými jako je tomu u houslí. Jeho výrobky byly natolik odlišné, že jeho designu byl v roce 1896 udělen patent. Ještě důležitější však bylo, že byly hlasitější a odolnější než tehdejší současné nástroje, a hudebníci brzy požadovali více, než co byl schopen v jeho skromném obchodě vyrobit , kde pracoval naprosto sám.
Začátkem roku 1900 se setkal s několika podnikateli, kteří chtěli využít příležitosti k výrobě mandolín a kytar podle jeho designu, který byl pod ochranou jeho jediného patentu. V říjnu roku 1902 rozjelo pět podnikatelů z Kalamazoo Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Co., Limited. Během krátké doby poté, co byla společnost zahájena, schválila rada návrh, aby „Orville H. Gibsonovi bylo zaplaceno pouze za skutečnou dobu, kdy pracuje pro společnost.“ Po této změně, není uveden žádný jasný údaj, zda tam pracoval na plný úvazek, nebo jenom jako poradce. V roce 1904, následovala další dohoda, která dokumentuje platbu 2.500 dolarů z partnerství Orville Gibsonovi za výhradní práva k jeho patentu. Prostřednictvím této dohody, Orville prodal svá práva za částku, která by se přibližně rovnala dnešním 250,000.00 dolarů. Orville Gibson byl považován za trochu výstředního a byla zde otázka, zda-li netrpěl nějakou duševní chorobou.
Počínaje rokem 1908, byl firmou Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Co, Ltd Gibsonovi ročně vyplácen plat 500 dolarů (což se rovná dnešním 20,000 dolarů). Mezi lety 1907 a 1911 měl řadu pobytů v nemocnicích. V roce 1916, byl znovu hospitalizován a zemřel 21. srpna 1918, přesně na jeho 62. narozeniny, v St Lawrence, ve státní nemocnici v psychiatrickém centru v Ogdensburgu, v New Yorku. Gibson je pohřben na hřbitově v Morningside Malone, v New Yorku.
Ručně dělaná kytara O. H. Gibsonem z roku 1898
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek