Kytary Fender

Fender Musical Instruments Corporation, dříve Fender Electric Instrument Manufacturing Company je americký výrobce hudebních nástrojů. Tuto firmu založil Američan Clarence Leonidas Fender (*10.8.1909 – †21.3.1991). Leo Fender byl původě opravářem automobilových rádií, později se ale začal zajímat o kytary a to ho dovedlo k jejich výrobě. V 50. letech 20. století navrhl jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších typů kytar – Stratocaster. Jeho návrhy kytar, baskytar a kytarových zesilovačů z roku 1950 dominovaly hudební scéně i o půl století později. Marshall a mnoho dalších společností na výrobu zesilovačů používaly nástroje Fender jako vzory pro své produkty. Fender a Les Paul jsou často označováni za dva z nejvlivnějších lidí v oboru vývoje elektrických hudebních nástrojů ve 20. století.
Zakladatel Clarence Leonidas Fender v roce 1978

Fender sestrojil jeden z nejznámějších typů kytary – Stratocaster, který má 3 snímače single coil, mezi kterými lze přepínat pětipolohovým přepínačem (1. poloha – krkový snímač, 2. – kombinace krkového a středového snímače, 3. – středový, 4. – středový + kobylkový, 5. – kobylkový), je vybaven 3 potenciometry – 1. společná hlasitost pro všechny snímače, 2. – tónová clona pro středový snímač a 3. – tónová clona pro krkový snímač, na rozdíl od typu Les Paul, který má hlasitost a tónovou clonu pro každý snímač zvlášť. Objevují se i varianty s jedním humbuckerem.
Firma Fender je sice známá hlavně elektrickými kytarami, ale vyrábí také basové kytary, kytarová komba a kytarové příslušenství. Má několik oddělení, nejznámější z nich jsou v Mexiku a USA. Fender své produkty vyrábí částečně ručně (proto starší název Fender Electric Instrument Manufacturing Company), díky čemuž mají sice vyšší cenu ale i kvalitu. Vedle stratocasteru, se vyrábí i starší model telecaster, dále pak modely jako Jaguar, Jag-Stang, Mustang atd. Z baskytar jsou dobře známé a oblíbené např. Fender Jazz Bass a Fender Precision Bass.
Stratocastery společně s Les Paulem patří k nejběžnějším modelům firmy a spolu dalšími modely byly a jsou používány neustále řadou známých muzikantů jako např. John Paul Jones, Dave Murray, Keith Richards, Randy Bachman (The Guess Who/BTO), Jeff Beck, Adrian Belew (King Crimson), Ritchie Blackmore (Deep Purple/Rainbow), Tommy Bolin (Zephyr/ James Gang/Deep Purple), Eric Clapton, The Edge (U2), John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), David Gilmour (Pink Floyd), Buddy Guy, George Harrison, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Mark Knopfler (Dire Straits), John Lennon, Alex Lifeson (Rush), Hank Marvin (Shadows), Robbie Robertson (The Band), Pete Townshend (The Who), Robin Trower (Procol Harum), Ike Turner, Ritchie Valens, Stevie Ray Vaughan, Ronnie Wood (Rolling Stones), James „J.Y.“ Young (Styx) a mnoho dalších světoznámých umělců.

Stratocaster

Stratocaster je mezi kytaristy naprostou legendou. Dalo by se říci, že je to dnes už základní tvar kytary, neboli „klasika“. Také se podle ní (Stratocaster) označují všechny kytary tohoto tvaru od všech výrobců, kteří je dělají. Základní typ Starocasteru má tři jednocívkové snímače, které ve svých kombinacích vytvářejí velmi příjemný konkrétní tón. Stratocaster má obecně subtilnější, trochu vibrující, téměř akustický zvuk, který se hodí zejména na žánry vycházející z Jazzu, Blues, Bluegrass a Rocku.

Promo a video z výroby kytar Fender

Solo Guitar – Gilmour / Marvin – In Concert „50 Years Of The Fender Stratocaster“

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek