Flemings – část VI. Mapujeme Ostrov díky seriálu Ireny Janečkové…

Toto je odkaz přímo na stránky OSTROVSKÉHO MĚSÍČNÍKU, ve kterém můžete okamžitě hledat v archivu od roku 2004 do dnešního dne, DALŠÍ DÍLY SERIÁLU „OSTROVSKÉ HUDEBNÍ SKUPINY “ – díly 1-18 a další ČLÁNKY na poli bigbeatu, redakce a autorky IRENY JANEČKOVÉ. Umožňují tak ostatním čtenářům mimo OSTROVSKÝ REGION tento měsíčník kdykoliv sledovat v celém světě, já osobně jsem v Ostrově 15 let žil, takže to je i nadále oblast mého zájmu, což ocení i další čtenáři nejen pocházející z OSTROVA. Naše společná oblast BEAT SCÉNY zahrnující OSTROV do své MAPY je tak k naší radosti rozšířena o hotovou a propracovanou část autorky IRENY JANEČKOVÉ a rozšiřována činností redakce. Postupně zveřejníme všechny díly seriálů i článků.
Za krásně prožité období zaznamenané ve vašem díle a za opětovné shledání nad Vaším dílem OSTROVSKÉMU MĚSÍČNÍKU DĚKUJEME!
Můžete okamžitě komentovat pod každým dílem seriálu a vesele doplňovat, také psát e-maily na můj sveska1@centrum.cz. Prosím dávejte pozor při psaní komentářů, formulář obsahuje skrytý časový limit a při delším psaní dlouhý komentář přijde vniveč. Pokud chcete psát delší komentáře, články, doplňování – použijte pohodlně a bez nervů můj e-mail, já to okamžitě přenesu do blogu.
Z Vašich komentářů budem čerpat při zdokonalování BIGBEATOVÉ MAPY.
V OSTROVSKÉM MĚSÍČNÍKU 7/2007 objevil TOM STABENOW seriál od IRENY JANEČKOVÉ- Ostrovské hudební skupiny. Přepis vám nyní předkládám a později všechny části.


OSTROVSKÉ HUDEBNÍ SKUPINY- část VI.

FLEMINGS ZPŮSOBILI NA OSTROVSKÉ SCÉNĚ ROZRUCH…

Ostrovský měsíčník
12. Červenec 2007
V září 1968 zformoval kulturní referent Zdeněk Flídr kapelu Flemings. Jarda Bier, bývalý člen skupiny Škamna, se už vrátil z vojny a byl zpočátku v nové kapele jediný Ostrovan.
Z Českých Budějovic přišel kytarista a zpěvák Jiří Šnajdr se zpívajícím bubeníkem Karlem Sedláčkem, který měsíc po založení skupiny nahradil původního basového kytaristu Ivana Čeledu z Prahy. Za bicí usedl v Ostrově již známý Jan Šubrt a za klávesy pražský muzikant Dan Zahradníček.
„Flemings tehdy zapůsobili jako bomba, a to nejen svou hudbou a nezvyklými velmi odvážnými texty některých vlastních písniček, ale i jako přitažliví kluci, tedy alespoň na dívčí část ostrovských fanoušků. O Jirkovi Šnajdrovi se začaly rychle šířit pomluvy, že každou holku jen využije a pak ji opustí, ale upřímně řečeno, nevím, co na tom bylo pravdy… Každopádně je fakt, že pak se na něj fanynky lepily ještě víc,“ vzpomíná šedesátiletá Eva z Ostrova.
Při Klubu mládeže v DK Ostrov vznikl Flemings klub, na jevišti se střídaly známé kapely jako Framus Five s Michalem Prokopem, G 357 s Erno Šedivým, Atlantis se sourozenci Ulrychovými a další. Kromě nich vystupovaly nadále na čajích ostrovské bigbeatové kapely a pravidelně také skupina THE CRASH z Nejdku.
Flemings hráli pravidelně v Domě kultury a v té době začal do Ostrova jezdit také známý pražský diskžokej Pavel Černocký. Pouštěl desky namísto živé muziky, což v té době byla ještě neokoukaná novinka.
„Na Černockého si dobře pamatuji, protože si ode mne půjčoval na diskotéku singly, které jsem získala od kamaráda z Holandska. Jednu skladbu holandské kapely Upstairs Downstairs pak hrál i v rozhlasovém pořadu. V osmašedesátém byly zahraniční bigbeatové nahrávky stále ještě raritou. Na podzim 1968 jsem jela s kamarádkou na druhý beatový festival do Prahy, Černocký ho ten den moderoval. My dostaly místa k stání vpředu na balkóně, takže jsme byly přímo nad jevištěm. Černocký na nás zamával a řekl do mikrofonu: Zdravím Ostrov, a my byly v sedmém nebi,“ svěřuje se pamětnice Irena.
Kapela Flemings se dopracovala k natočení dvou singlů (gramodeska s jednou písní na každé straně), na nichž měla už vlastní skladby. Kromě Ostrova a okolí koncertovala také například v Plzni a Praze. V září 1969 jeli Flemings vystupovat do Německa (tehdy ještě západního), v zimě téhož roku hráli společně s pražskými Rebels v Národním domě v Karlových Varech. Na začátku roku 1970 z kapely odešel Karel Sedláček a basovou kytaru za něj převzal Jarda Bier. V březnu téhož roku se skupina Flemings přemístila z Ostrova do Prahy (bez Jardy Biera), kde v krátké době zanikla. Jiří Šnajdr pak založil kapelu Pročproč, jejíž vystoupení se dostalo i do televize,
krátce se pak ještě objevil na turné s kapelou Milana Drobného a nakonec dal přednost povolání hostinského v zájezdní restauraci u Prahy. Jarda Bier zůstal v Ostrově a v létě se vrátil na čaje v Domě kultury jako diskjokej… IRENA JANEČKOVÁ
Irenko děkujem!!! Zdravíme EVU!
Kapela Flemings v roce 1969, zleva dole: Jan Šubrt, Jarda Bier, Karel Sedláček. Nahoře zleva: Dan Zahradníček, Jiří Šnajdr.
Hudebníci se nechali vyfotit u svého pomalovaného automobilu, veterána, který jim přidával na popularitě.
Foto: Ze soukromého archivu Jardy Biera
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek