Ostrovské hudební skupiny – část XV.

Štefan Škulavík, kterému bude letos v září padesát let, býval kdysi známou postavou hudební scény na Karlovarsku. Přestože dnes už aktivně nehraje, hudbě se věnuje stále: zajišťuje ozvučení kapel při vystoupeních a je majitelem nahrávacího studia. Na kytaru začal hrát ve čtrnácti letech a zájem o hudbu se projevil i ve studijním směru, který si vybral: absolvoval průmyslovku v Kraslicích v oboru výroba hudebních nástrojů. První skupinou, ve které se uplatnil jako kytarista, byla rock-popová kapela Zkrat (vystupovala nejčastěji ve Všeborovicích u Karlových Varů). Jeho hudební aktivity načas přerušila vojna, ale hned po ukončení základní vojenské služby hrál dál, tentokrát s kapelou Benefice, která vznikla v roce 1982. Benefice měla v repertoáru především rock, který už byl v osmdesátých letech víceméně zakázaným žánrem, navíc tehdejší totalitní funkcionáře provokoval i název kapely (benefiční akce v socialistickém režimu neměly své místo). Skupina Benefice se rychle stávala na většině míst nežádoucí zakázanou formací. Proto hráče napadlo kapelu přejmenovat, jak to v té době ze stejných důvodů dělávaly i mnohé další skupiny. Tak v roce 1983 vznikla kapela Barock.

V Barocku chyběl mužský hlas
a
Název Barock vymyslel tehdejší kapelník skupiny Karel Hrabák (nyní hraje v Proměnách). Skupina se brzy přestěhovala ze Všeborovic do Domu kultury v Ostrově, kde získala možnost zkoušet v prostorách dnešní kabelové televize. Tehdy stále ještě hráli zejména převzaté věci. Zpívala s nimi Eva Volfová, oni ale potřebovali také mužský hlas, aby zvuk kapely byl vyváženější.
„Vzpomněl jsem si na zpěváka ze skupiny Atomic Béďu Zieglera, a protože jsem věděl, že miluje štrůdl, nechal jsem ho tenkrát upéct dvě šišky. Jel jsem za ním na vojnu a promluvil s ním. Béďa měl v té době několik nabídek z dalších skupin, ale štrůdl to vyhrál,“ prozradil Štefan Škulavík.

Koncert Europe změnil osud Barocku
Štefan Škulavík hrál v Barocku i nadále na basovou kytaru. Zlom nastal, když odjel do Německa a tam se jako posluchač zúčastnil koncertu skupiny Europe.
„Poprvé v životě jsem slyšel opravdový koncert a kvalitní muziku. Byl to úžasně silný zážitek a já se rozhodl, že buďto začneme pořádně hrát a všechno budeme dělat naplno, nebo ve skupině končím,“ uvedl bývalý basák. Tvrdší zkoušení, zvýšené nároky na výkon a plné nasazení nevydrželi někteří členové Barocku a jednoduše to vzdali. Zůstal jen Bedřich Ziegler a Štefan Škulavík, který se stal v nově sestavené skupině kapelníkem.
Kapelnictví věnoval všechen svůj čas i síly „Kapele jsem se odevzdal do posledního dechu,“ potvrdil tehdejší vedoucí skupiny.

V Barocku hrál více než patnáct let
Rocková skupina Barock byla zařazena do III. Kvalifikační třídy. Zúčastňovala se všech festivalů, což byla v té době povinnost. Hrála už výhradně vlastní původní repertoár. Natočila několik snímků pro plzeňský rozhlas, kde je pak bylo slyšet pravidelně při krajovém vysílání. V roce 1999 se kvůli novým podnikatelským aktivitám svých členů rozpadla. Bývalý zpěvák Barocku Bedřich Ziegler se aktivně věnuje hudbě dodnes, v současné době zpívá v kapele Uriah Heep revival.
Barock hrál v osmdesátých letech v tomto složení: vedoucí skupiny Štefan Škulavík (basová kytara), Víťa Zábranský a Karel Idlbek (oba kytara a zpěv), Pavel Štochl (klávesy a zpěv), Míra Mikolášek (bicí), Bedřich Ziegler (zpěv). Zvukařem kapely byl Jiří Turner, o dopravu se staral Miroslav Geňo.
Irena Janečková
b
Barock v roce 1984: Zleva Milan Cibulka, Bedřich Ziegler, Pavel Štochl (v pozadí), Štefan Škulavík. Foto: Soukromý archiv Bedřicha Zieglera
c
Kapela Zkrat (hrála rock-pop), vlevo dole: Štefan Škulavík.
Foto: Soukromý archiv Štefana Škulavíka
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek