ELEKTRICKÉ KYTARY….

Jak vznikají elektrické kytary

Na hudebních nástrojích mě odjakživa fascinovalo nejen to, že jsou schopné produkovat tóny, ale zároveň jsem obdivoval lidi, kteří je dokáží vymyslet a následně vyrobit. Tenhle článeček je o kytarách a jejich tvůrcích, protože tyhle nástroje mám rád nejen pro jejich hudební dokonalost.
V kytaře se podařilo skloubit jak přírodní materiály, tak různé high-tech vynálezy do jediného kompaktního celku, přitom tvar kytary je dokonale estetický v nekonečných variacích a mnoho exemplářů lze směle považovat za umělecká díla.
Hodněkrát jsem přemýšlel nad tím, co všechno musí předcházet tomu, než si jí pověsíme na krk a hrábneme do strun.
Následující videa ukazují, jak se elektrická kytara vyrábí. Je to pastva pro oči, člověk musí obdivovat tu zručnost a přesnost, práci se dřevem, je doslova fascinován, jak z neforemného kusu dřeva, začíná pomalu ale jistě růst nádherný hudební nástroj, který při troše štěstí bude dělat muzikantovi radost možná i desítky let. A nejen jemu.

Jelikož jsem štastným majitelem černé godinky SD s javorovým krkem, tak první návštěva bude v kanadském Quebecu ve firmě pana Roberta Godina…

http://www.youtube.com/watch?v=eJgK_d19p80

Líbilo? Pojďme se podívat, jak se vyrábějí kytary v jedné z nejslavnějších firem a průkopníků elektrických kytar vůbec, ve firmě Gibson:

http://www.youtube.com/watch?v=3vARFwbhLOM&feature=related

A takhle to dělá konkurence, společnost Fender:
http://www.youtube.com/watch?v=ERV5E5uhLAM&feature=related

A na závěr něco pro odlehčení. Takhle by si elektrickou kytaru vyrobil zřejmě Přemek Podlaha. A zcela určitě by nám na ní zahrál u nějakého svého patentního automatického grilu:
http://www.youtube.com/watch?v=ye7HUtmxrJk&feature=related

Podobných videí, jako jsem uvedl v tomto povídání, naleznete na internetu spousty. A netýkají se jen elektrických kytar, na YouTube se můžete podívat, jak se vyrábějí i ostatní nástroje nebo třeba nejrůznější aparatura. Možná se pak na nástroje muzikantů začneme dívat i z jiného úhlu a budeme si jich více všímat.

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek