TROHU HISTORIE podruhé od ČUŇASE

Kluby a pódia::NOVÁ ROLE- KULTURNÍ DŮM

13. března 2011 v 22:45 | Míra Handsuh – ČUCHOŇ | MAPOVÁNÍ KV. REGIONU

Jako druhý v pořadí jsem vybral klub v N.Roli, hlavně proto, že jako jeden z mála ještě funguje. Díky pronájmu kolem Toma Stabenowa se zde hraje muzika. Podrobnosti na CULTURE CLUB Nová Role, – na hlavní stánce Crash clubu je odkaz, úplně dole.
On to klub v té době nebyl, – klasický socialistický kulturák z velkým sálem. Nyní je sál přepažen, ale tenkrát pojmul min. 300 lidí. Nevybavuji si tam jinou skupinu než chodovský LUNÍK /Old Faces Co./.
Jmenovalo se to odpolední čaje a probíhaly v neděli, maximálně do 20 hod. Pořádala to pravděpodobně místní TJ, – přivydělávala si na provoz.
Kapela Luník, to byl vlastně Jiří Navrátil, jako bíťák moc nevypadal, krátké vlasy na pěšinku, tesilky, svetr. Ale jeho kapela šlapala a na kytaru válel. Vzpomínám hlavně na Claptonovo sólo v While my guitar gently weeps od Beatles. Potřebná ,, kvákadla “ a ,, krabičky “ samozřejmě neměl, a tak si vypomohl kombinačkama a tak kytara ,, smutně plakala „, – jako v originále. Jeho žena Jana dobře zpívala, myslím, že ji málo využívali. Zjevem trochu připomínala Janis Joplin, postavou, vlasy. /pro jistotu dodám, že byla hezčí než J.J./. Měl tam i nějaké dechy, Franta Pechr na trubku…
Až později bylo v kapele pár muzikantů z delšími vlasy, Jirka Cerovský, Víťa Šebesta, Saša Tvrdík.
Po vpádu ,, zpřátelených vojsk “ v srpnu 68, vyhlásil Navrátil přímo na novorolském sále soutěž o nový název kapely. Vyhrál návrh Míti Šťastného a Luník se přejmenoval na Old Faces Co.
Míťa vyhrál ještě jednou, vsadil se o pivo, že jako bývalý paragán seskočí z balkónu u sálu přímo na náměstí. Zapomněl, že má na nohou kovbojské boty – koně – a rozdrtil si oba kotníky.
Když už ho zmiňuji, – nám mlaďasům tvrdil, že umí na saxík a prej ho zkoušeli i Crash. Emil Fracka za ním občas do Role přijel a při jedné tancovačce se zviditelnil zdemolováním WC.
Později, po přepažení sálu, vznikl z menší části docela hezký klub. Tam se pak odehrávaly diskotéky, případně filmotéky. Ten také funguje dodnes.
Tom Stabenow zmiňuje na tomto sále Johny and they, Irena Janečková ve své obsáhlé práci o Ostrovských kapelách uvádí jakési základní kolo politické písně v N.Roli. Máte-li někdo nějaké doplnění, hlavně roky 71 – 72, to jsem sloužil vlasti, předem děkuji.

Reklama


Komentáře

1 Šveska Šveska | E-mail | Web | 17. března 2011 v 17:07 | Reagovat
Tvoje paměť je neskutečná a pracovitost obrovská, proto potřebuju aby jsi psal články rovnou do crash-clubu a neukládal je do rozepsaných, oni blog stále upravují, a my to nemohli vůbec publikovat a dalo nám to kouř, to dostat do článků aspoň tři hodiny. Doupravíme to snadno rovnou v článcích. Pošli fotky co jsi nafotil tžeba přes fejzbůk…Tom+Adinka

Nový komentář

Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek