Bystřický bigbít z historie po současnost (2)

V roce 1981 od skupiny odchází Milan Džubera a Zdeněk Kubík a nabídku dostávají Pepa Pečinka – kytara, zpěv a Done Valčevský – bicí, zpěv. Nakrátko se v jejich řadách objevuje i zpěvačka Jana Kurfürstová. Polovinu repertoáru začínají tvořit i vlastní skladby. V roce 1982 absolvuje kapela další přehrávky a dostává se do kategorie – nejvyšší amatérská třída.
V době Expertů se v roce 1972 v Bystřici rodí také nové uskupení v sestavě Petr Větrovský – bicí, Jirka Čumpl – baskytara, Zdeněk Veselský – sólová kytara, Milan Pavlovič – zpěv. Hostem býval na sólovou kytaru i Milan Vojkovský. Tuto formaci můžete znát pod názvem The Satisfaction.
The Satisfaction
Tito hoši si pohrávali s myšlenkou založit kapelu už v době skupiny Stone Faces, kterou chodili poslouchat na její zkoušky. Čas od času je kapela nechala i zahrát. A protože se jim nevázaný styl a pocit něčeho zakázaného líbil stále víc, rozhodli se to zkusit sami. Původně hráli písně od Beatles, Creedance či jiných tehdy známých interpretů. Brzy však zjistili, že to není právě to, co od kapely chtějí a začali hrát převážně svoje kousky, pokud se tomu tak dá říct. Většinou šlo totiž o improvizaci. Někdo z kapely nahodil dva tři tóny, další se přidal a začalo se „jamovat“. Kapela neměla nikdy ambice hrát na zábavách a velkých veřejných produkcích. Proto také nikdy nedošlo k přehrávkám. Spíše je bavilo hrát pro uzavřenou společnost své variace a mít svůj životní styl. Jejich zkušebna byla původně v domě osvětové besedy, nicméně žádná zkušebna příliš dlouho nevydržela. Krátce zkoušeli a hráli u Čumplů v přístřešku na zahradě. I zde proběhlo několik mejdanů zvaných „Hašišárna“. Krátce se usídlili i v 1. patře domu č.p. 55 na náměstí (dnes bufet pí. Švestkové). Po několika vystoupeních se v roce 1976, kdy odchází Jirka Čumpl na školu, kapela rozpadá.
Po vzoru Kroků cítí možnost „proslavit se natrvalo“ i parta mladíků, kteří se někdy kolem roku
1975 ve svých patnácti letech snaží natrénovat první skladby od svých oblíbených kapel.
The Garage
Skupina ve složení Jarda Trybula – baskytara, Zdeněk Sís – bicí, zpěv a Karel Skalník – sólová kytara se snaží o natrénování prvních pár kousků. Tato formace se pro zasvěcené zapsala pod názvem The Garage. Asi rok se zkoušelo v garáži u Sísů na ulici Rudolfa Vaška a je pravdou, že sousedé nebyli vždy zvuky linoucími se z garáže nadšeni. A snad i proto změnila tato formace zkušebnu a přestěhovala se do KD ve Vítochově. Hrál se jednoduchý převzatý bigbít a rock. Skupina vystoupila na několika soukromých akcích, několikrát se sešla se svými současníky Catacombe people, aby udělali společný koncert pro úzký okruh vyvolených lidí ve sklepě u Valčevských, kteroužto akci nakonec společně řádně zapili.
To vše se odehrálo v letech 1975-1979, kdy J. Trybula musel nastoupit na vojnu. Toho nahradil Petr Jurek z Velkého Meziříčí, který chodil v Bystřici na zemědělku a kterému kolegové z jeho kapely ve Velmezu také odešli, řečeno tehdejší terminologií, na vojenskou základní službu. Když s novým členem secvičili repertoár, zahráli asi na dvou zábavách u Velkého Meziříčí a na podnikovém večírku KABLO V. Meziříčí (samozřejmě bez přehrávek, načerno). Odchodem Petra Jurka na vojnu toto seskupení skončilo.
Souběžně s kapelou The Garage začíná zkoušet někdy v roce 1976 i skupina ve složení Done Valčevský – bicí, Pepa Pečinka – sólová kytara, Mejla Klapka – klávesy a jediný „brňák“ Míra Koukal – baskytara.
Catakombe people
Znalci si ji možná pamatují pod zapomenutým názvem Catakombe people. Tato kapela hrála vlastní tvorbu. Zkušebnu měla, jak jinak, u Valčevských ve sklepě. Kapela hrála, jak je již z názvu patrno, zejména pro menší sešlosti. V roce 1979 se rozpadá kvůli odchodu Pepy Pečinky a posléze Dona Valčevského na vojnu. D. Valčevký se vrací na podzim 1980, P. Pečinka na jaře 1981.
Ze skupiny Catacombe people zůstal na podzim 1980 chvíli volný Done Valčevský a Míra Koukal a i jiné kapely trápil odliv členů na vojnu. Proto asi v letech 1980-1981 bylo utvořeno seskupení lidí, kteří zrovna na vojně nebyli, a to: Done Valčevký – bicí, Míra Koukal z Brna – basa, Karel Skalník – sólová kytara, Jarda Trybula – kytara, Míra Sobotka z Nového Veselí – zpěv. Zkoušelo se u Valčevských ve sklepě. Asi po roce vše skončilo odchodem dalších lidí na vojnu.
V roce 1980 vzniká opět z dalších pozůstatků lidí, kteří zrovna nebyli na vojně (nebo ještě na vojnu nenastoupili) nové seskupení ve složení: Martin Prokopec – klávesy, Radek Horák – bicí, Karel Skalník – sólová kytara, J.Trybula – kytara, M.Sobotka – zpěv. Zkoušelo se v KD na Dolní Rožínce a v KD Rodkov.
Kapela vystoupila veřejně asi 2x (samozřejmě bez přehrávek), hrála převzaté písničky. Koncem roku 1982, kdy se skupina na přehrávky chystala, došlo k rozkolu a kapela skončila.
Příspěvek vytvořen 719

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek